Wat heeft RSI met je houding te maken?

Pijn in de onderarmen, polsen en handen bij het werken met de pc wordt RSI genoemd. De pijn kan rondom de elleboog zitten, aan de boven- of onderzijde van de onderarmen, in de polsen, handen of vingers. Soms is er sprake van uitstralende pijn en/of koude handen.

Als belangrijke oorzaak van RSI-klachten wordt vaak ‘een verkeerde houding’ gegeven. Maar hoe kan het dat ‘je houding’ van invloed is op je onderarmen en handen? Met ‘houding’ wordt over het algemeen de stand van de wervelkolom bedoeld. Dus eigenlijk zou de vraag moeten zijn; Wat is de invloed van de stand van je wervelkolom op je handen?

Allereerst is het van belang te beseffen dat een ‘goede houding’ eigenlijk niet bestaat. Het lichaam is namelijk altijd in beweging. En dus beweegt ook de wervelkolom mee. Het is dus niet ‘de houding’ maar ‘het bewegen van de wervelkolom’ waar het om draait.

Als de wervelkolom beweegt bewegen ook de schouders mee. Dit kun je makkelijk zelf voelen als je met je rug krom gaat zitten. Je schouders zullen dan naar voren meebewegen. Ook je hoofd komt naar voren. Dit zorgt ervoor dat de nek- /schouderspieren op spanning komen. Als je de rug weer recht maakt zullen de schouders weer naar achteren bewegen. Strek je verder door (overstrekken) dan trekken de schouders te ver mee naar achter. Ook dit geeft spanning op de nek- /schouderspieren.

Zowel krom zitten als overstrekken kan er voor zorgen dat bloedvaten en zenuwbanen die naar de armen lopen worden afgekneld. Een gevolg hiervan kan zijn dat er een verminderde doorbloeding ontstaat in de armen. Met als gevolg een verminderde uitwisseling van voedingstoffen en afvalstoffen in de armspieren. Dit kan zich uiten in verzuurde of pijnlijke onderarmen en koude handen.

Als je goed voelt bij het inzakken en overstrekken van de rug dan voel je dat de armen meedraaien met de schouders. Dit gebeurt heel subtiel. Bij het inzakken draaien de armen naar binnen en bij het overstrekken draaien ze naar buiten. In beide gevallen hangen de bovenarmen niet meer neutraal in het schoudergewricht. Hierdoor kunnen de spieren rondom het schoudergewricht niet meer efficiënt werken en zal de beweging in deze gewrichten afnemen.

Zodra je je handen gaat gebruiken tijdens typen of muizen zullen de onderarmen nu extra naar binnen moeten draaien ter compensatie. Dit is een beweging waarbij er een onnatuurlijke verdraaiing in de ellebogen en onderarmen ontstaat. Ga je met deze verdraaiing typen en muizen dan krijg je pijn.

Wat we bij veel beeldschermwerkers zien is dat het bovenstaande patroon een onbewust geautomatiseerd patroon is geworden. Men is zichzelf absoluut niet bewust van deze manier van bewegen en houdt hiermee de klachten in stand. Pas als dit bewegingspatroon verandert komt er blijvende verandering in de klachten.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × twee =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.