Hoe je zonder RSI-klachten een dik boek kunt lezen

Heb je pijn in je handen of polsen tijdens het lezen van een dik boek? Kun je het boek niet lang vasthouden en moet je het wegleggen vanwege de pijn? Heb je er al aan gedacht om een e-reader te kopen?

Een slimme gedachte. Ware het niet dat je het probleem omzeilt, en het feitelijke probleem laat bestaan. De reden dat je je boek niet lang kunt vasthouden, of er pijn van krijgt is omdat je het boek verkeerd vasthoudt.

Als je iets vasthoudt is het cruciaal dat je dit doet met de juiste spieren.
In eerste instantie is het van belang dat je zowel je bovenarmen als je onderarmen inschakelt. Je bovenarmspieren zijn gemaakt om mee te tillen. Je onderarmspieren zijn er voor gemaakt om je vingers te besturen en bewegen. Als je je bovenarmen niet gebruikt gaan je onderarmspieren mee helpen met tillen van je boek. Nu moeten ze een dubbele functie uitvoeren; vasthouden en tillen. Hierdoor verzuren ze veel sneller en kunnen klachten ontstaan.

Bij een goede handgreep zijn alle vingers betrokken en de knijpkracht is gelijkmatig verdeelt over alle vingers. Zowel bij een pincetgreep als bij het tillen van een zware doos. Zet je duim en wijsvinger maar eens op elkaar en rol de overige drie vingers naar binnen in je hand. Als je nu knijpt tussen duim en wijsvinger, dien je net zo hard te knijpen met de overige drie vingers. Dit werkt precies zo bij het vasthouden van een muis.

Pak je boek nu eens vast met de zachte kussentjes van je vingers (oftewel je vingerafdruk). Opponeer je duim recht tegenover je middel- en ringvinger en knijp gelijkmatig met alle vingers. Hef het boek vanuit je bovenarmen en laat je schouders ontspannen hangen. Nu gebruik je de volledige bewegingsketen van je armen en licht de nadruk minder op je handen en polsen. Op deze manier is de kans op klachten vele malen kleiner.

Je kunt je boek ook op schoot leggen. Let er dan wel goed op dat je het boek niet alleen met je handen opgetild houdt. Ook dit geeft spanning in je polsen en onderarmspieren. Laat je handen dus ontspannen op het boek leunen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je weten of we iets voor je kunnen doen? Bel ons dan gerust op 030-7070366.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 14 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.