Wat is het verschil tussen Interfysiek en bijvoorbeeld fysiotherapie?

Dat is een vraag die wij vaak horen. Omdat wij vermoeden dat ook onze nieuwsbrieflezers dat niet altijd weten leek het ons zinnig is om daar eens een dit artikel aan te wijden.

Bij Interfysiek verklaren we fysieke klachten door analyse van het bewegingsgedrag. Dit houdt in dat we kijken naar hoe iemand beweegt en analyseren of er een link bestaat tussen de manier van bewegen en de pijnklachten. Bij veel lichamelijke
klachten zoals RSI, pijn in nek, schouders, armen, polsen, handen en rug is dit het geval.

Een voorbeeld: iemand heeft pijn in zijn linkerschouder. De kans is groot dat deze persoon scheef zit. Er is dan sprake van een scoliose, een zijwaartse kromming en/of een
draaiing in de wervelkolom. Eén schouder komt dan meer op spanning te staan. Deze kromming in de wervelkolom blijft behouden bij alle bewegingen die iemand maakt, waardoor de schouder niet alleen tijdens het zitten maar ook tijdens het staan, lopen en bukken etc. gespannen blijft. Het gevolg is overbelasting en pijn. Dit is heel duidelijk in iemands bewegingsgedrag te zien.

Een behandeling fysiotherapie kan dan bestaan uit het volgende: massage van de schouderspieren, oefeningen om de schouderspieren sterker te maken en rekoefeningen om thuis te doen. In bovenstaande voorbeeld wordt de spanning in
de schouder veroorzaakt door de zijwaartse kromming in de wervelkolom. Massage en rekoefeningen zullen op korte termijn de klachten zeker kunnen verbeteren, maar zolang de scoliose niet wordt gecorrigeerd blijft de bron van de klachten aanwezig. Waardoor de kans op terugkeer groot is.

Bij Interfysiek word je niet behandeld voor je klachten maar je leert vaardigheden om dagelijkse activiteiten op de juiste manier uit te voeren. Het zijn ‘foutjes’ in je bewegingsgedrag die de klachten veroorzaken. Door deze foutjes er uit te halen pak je de oorzaak van de klachten aan. Als gevolg daarvan gaan de klachten over.

Geen oefeningen maar dagelijkse bewegingen. Al heb je dus pijn in je linkerschouder door een zijwaartse kromming van je wervelkolom, dan zal het corrigeren van deze kromming de grootste kans geven op genezing.

En als je pijn hebt in je pols en je schouders omdat je steeds je pols buigt en
je schouders naar achter trekt, zal je moeten leren hoe je je pols stabiel kunt
houden en je schouders ontspannen. Bij Interfysiek leer je dan hoe je op de juiste manier kunt typen en muizen maar ook hoe je een tube tandpasta kunt opendraaien, een kam vasthouden, een kopje afdrogen, een boterham smeren etc. En dat allemaal met je pols stabiel en je schouders ontspannen.

Zelf doen. Een instructeur van Interfysiek kan je de middelen aanreiken om je klachten onder controle te krijgen maar je zult het zelf in de praktijk moeten brengen. Dat vergt doorzettingsvermogen en discipline. Maar als het lukt dan krijg je een duurzaam resultaat. En het lukt ruim 90 procent van onze cursisten!

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 13 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.