RSI-klachten oplossen op je werk en daarbuiten

 

Pijn in nek, rug, armen of handen aan het einde van een lange werkdag. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Soms worden de klachten zo ernstig dat ze de hele dag aanwezig zijn en een belemmering worden in het alledaags leven.

Vaak wordt de oplossing gezocht in externe factoren op de werkvloer. Werkplekaanpassingen, speciale toetsenborden en muizen, pauzeprogramma’s, oefeningen, stoelmassages etc. Uiteraard zijn dit factoren die kunnen bijdragen aan het verminderen van de klachten maar wat als je daarna nog klachten hebt? Omdat de klachten vaak door een (onbewust) gedragspatroon veroorzaakt worden is het aanpakken van alleen externe factoren niet afdoende.

Een voorbeeld: Je zit op je werk achter de computer aan een te hoog bureau. Door het te hoog ingestelde bureau trek je je schouders omhoog waardoor je de hele dag met je schouder opgetrokken zit. Je hebt aan het einde van de dag pijn in je schouders. Vervolgens rij je in de auto een uur naar huis (met je schouders opgetrokken) en gaat boodschappen doen (met je schouders opgetrokken), daarna ga je koken (met je schouders opgetrokken) eten (met je schouders opgetrokken) en dan nog even met een vriendin bellen (met je schouders opgetrokken). Bij een werkplekonderzoek wordt vervolgens geconstateerd dat het bureau te hoog staat en dit wordt aangepast. De klachten verdwijnen echter niet.

De kans is groot dat je met een goed ingesteld bureau nog steeds met je schouders opgetrokken zit. Je lichaam is nu gewend geraakt om dit te doen. Het bureau op de juiste hoogte instellen is een voorwaarde om je schouders te kunnen ontspannen maar je moet het nog wel doen! En omdat het een ingesleten patroon is om je schouders op te trekken is dat niet altijd makkelijk te veranderen. Waarschijnlijk heb je zelf niet eens door hoe vaak je je schouder optrekt. Je zult dan eerst moeten leren voelen wanneer je de schouders omhoog trekt en wat hier de oorzaak van is. Vervolgens moet je leren hoe je de schouders moet ontspannen.

In veel gevallen is de stand van de wervelkolom of het bewegen van de armen de oorzaak van het optrekken en aanspannen van de schouderspieren. Probeer het volgende maar eens:

  • ga rechtop zitten
  • leg je linkerhand bovenop je rechterschouder
  • til je rechterarm schuin naar voren op met je elleboog gebogen
  • voel nu met je linkerhand of je rechterschouder laag en ontspannen blijft
  • probeer hetzelfde aan de andere kant

Als het niet lukt om je schouders laag en ontspannen te houden, en je hebt last van je nek- en schouderspieren dan is de kans vrij groot dat deze klachten hierdoor worden veroorzaakt. Het is dan erg waarschijnlijk dat je bij allerlei armbewegingen je schouders meebeweegt en aanspant.

Lukt het je wel om ze in bovenstaande situatie laag en ontspannen te houden, maar je hebt toch klachten dan loont het wellicht om vaker je schouders laag te houden bij armbewegingen. En dan niet alleen achter de PC,…

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × twee =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.