RSI-klachten: beter bewegen en je werkplek goed inrichten

Je zou het niet meteen denken maar kenniswerkers hebben een fysiek zwaar beroep. Als je kijkt naar het aantal fysieke klachten bij mensen die de hele dag achter het beeldscherm zitten kun je niet anders dan concluderen dat je een groot risico loopt op pijn in rug, nek, schouders of armen (zie Beroepsziekten in cijfers 2012, Nederlands Centrum voor Beroepsziektes).

Werkgerelateerde klachten zoals RSI-, rug-, nek-, en schouderklachten worden vaak  veroorzaakt door het verkeerd gebruik van spieren. Sommige spieren worden te veel gebruikt en andere juist te weinig. Spieren die te veel worden gebruikt raken overbelast. Deze spieren blijven in rust vaak ook overmatig aangespannen en kunnen daardoor niet meer herstellen. Door deze overmatige aanspanning kunnen bloedvaten worden afgekneld met als gevolg een verminderde toevoer van zuurstof en voedingstoffen en afvoer van afvalstoffen. Het gevolg is pijn in de schouders, armen of handen die  niet zomaar overgaat.

De oorzaak van het verkeerde gebruik van spieren is een onnatuurlijke manier van bewegen. Als je goed beweegt dan gebruik je ook je spieren goed. Beweeg je niet goed dan gebruik je je spieren verkeerd.

Klachten die veroorzaakt worden door een onnatuurlijke manier van bewegen kun je vaak oplossen door weer op een natuurlijk manier te  bewegen. En dus de spieren  op een natuurlijke manier te gebruiken. De doorbloeding komt hierdoor weer op gang waardoor de afvalstoffen worden afgevoerd en de overbelaste spier zich kan herstellen.

De manier waarop je beweegt staat geprogrammeerd in je zenuwstelsel. Dat is wel zo handig want daardoor hoef je niet bij iedere beweging na te denken welke spieren je daarvoor moet gebruiken. Dat gaat gewoon automatisch. Het betekent echter wel dat wanneer je een onnatuurlijke manier van bewegen hebt geautomatiseerd dat je dit moet herprogrammeren. En dat herprogrammeren gaat niet vanzelf. Dat is iets wat je zult moeten leren. Daar kun je begeleiding bij krijgen in de vorm van een cursus.

Bij Interfysiek zijn we gespecialiseerd in dit leerproces. We hebben al vele mensen met RSI-, rug nek en schouderklachten geholpen om weer pijnvrij te bewegen. Heb je klachten en wil je er van af komen? Kom dan eens langs voor een vrijblijvende intake.

Als je eenmaal geleerd hebt hoe je je op de juiste manier kunt bewegen dan kun je daar de werkplek op gaan aanpassen. Begin je met het aanpassen van je werkplek terwijl je nog niet goed beweegt dan is de kans groot dat je de werkplek zo inricht dat deze het onnatuurlijke bewegingspatroon ondersteunt. Terwijl je juist wilt dat de werkplek je ondersteunt in een natuurlijke manier van bewegen.

 

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 12 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.