Hoe jonge werknemers RSI kunnen voorkomen

Heeft u jonge werknemers in dienst die klachten ontwikkelen aan het bewegingsapparaat?
Wordt er geklaagd over rugpijn, pijnlijke schouders of koude handen? Zitten werknemers onderuit gezakt of gespannen achter de computer?  Of heeft u het idee dat de werkplek niet juist is ingesteld en werknemers niet weten wat een verkeerde manier van bewegen met hun lichaam doet? Al deze dingen kunnen bijdragen aan een hoger ziekteverzuim.

Uit een onderzoek aan de Radboud Universiteit Groningen, in opdracht van Minister de Geus van Sociale Zaken, blijkt dat 70% van de studenten al eens in aanraking is geweest met RSI-achtige klachten. 15% daarvan heeft ernstige klachten. Tegenwoordig zit iedereen al van jongs af aan geruime tijd achter de computer. De klachten zullen dan ook in toenemende mate op jongere leeftijd voorkomen. Ook tijdens de studie worden vele uren achter de computer doorgebracht. Er wordt dus al jong een bewegingspatroon aangeleerd dat niet altijd juist is en op de lange termijn klachten kan gaan veroorzaken. U zult misschien denken dat zo’n jonge werknemer niet zo snel klachten zal krijgen, maar niets is minder waar.

U kent waarschijnlijk het bekende figuur waarin wordt aangegeven dat de knieën en ellebogen in 90°gebogen moeten worden. Maar wist u ook dat het nog belangrijker is om de schouders te ontspannen en te zorgen dat de armen vrij in de juiste bewegingsketen kunnen bewegen? Met de polsen steunen op het toetsenbord of bureau tijdens het typen en muizen wordt daarom ook afgeraden. Het bureau moet zo zijn afgesteld dat de natuurlijke bewegingsketens gebruikt kunnen worden en daarmee de spieren niet over of onderbelast worden.

Hoe eerder werknemers leren om hun lichaam op een juiste manier te gebruiken, hoe minder klachten ze zullen ontwikkelen in de loop van hun carrière. Idealiter zit er zo veel mogelijk diversiteit in activiteiten en beweging van de werknemers, maar dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk. Het is tegenwoordig heel normaal om een werkdag van 8 uur grotendeels achter de computer door te brengen. Ook ‘Het Nieuwe Werken ’   zorgt ervoor dat werkplekken vaak niet goed worden afgesteld. Wordt er op een verkeerde manier bewogen, is er grote kans op klachten. Deze klachten zullen ze ervaren tijdens het werk, maar zeker ook buiten het werk om.

Heeft u het juiste meubilair in huis om de werkplek van uw werknemers optimaal in te stellen?
Een goede bureaustoel heeft;

  • een in hoogte verstelbare zitting en in hoogte verstelbare armleuningen. Deze kunnen vaak niet laag genoeg en zorgen voor te hoge spanning in de schouderspieren.
  • een rugleuning die de natuurlijke curven van de rug ondersteunt. Veel bureaustoelen hebben alleen een lendesteun en lopen schuin naar achter weg waardoor ze geen ondersteuning bieden voor de bovenrug.

Het bureau is;

  • in hoogte verstelbaar. Veel bureaus kunnen niet laag genoeg en zorgen daarmee dat de armen niet in de juiste bewegingsketen kunnen bewegen.

Het beeldscherm;

  • staat op ooghoogte ingesteld

Dit zijn voorwaarden die het mogelijk maken om de werkplek aan te passen aan de werknemer. Dan rest echter nog de vraag of er op de juiste manier gebruik van wordt gemaakt.

Wacht niet te lang om jonge werknemers te adviseren. Volgens de wet bent u verplicht om te zorgen dat beeldschermwerk geen gevaar oplevert voor de veiligheid en de gezondheid van uw werknemers. Daarnaast wilt u natuurlijk ook graag dat werknemers tevreden zijn over hun werkplek en wilt u het ziekteverzuim zo laag mogelijk hebben.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − dertien =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.