Gaan mijn RSI-klachten weer over?

Pijn in je armen en polsen kan erg vervelend zijn. Bij sommige mensen is het zelfs zo heftig dat zij niet meer kunnen werken. In veel gevallen gaan de klachten na verloop van tijd weer over maar het gebeurd ook regelmatig dat men er jaren last van houdt. Niet zelden belandt men dan in een wirwar van therapieën en medisch specialisten. Dit leidt vaak tot grote frustraties omdat er op scans en röntgenfoto’s meestal niets te zien is. Hierdoor lijkt er medisch weinig aantoonbaar te zijn.

RSI- klachten worden vaak veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen. Hierdoor raken spieren overbelast, kan de doorbloeding verminderen en zenuwbanen kunnen worden afgekneld. Dit is over het algemeen op scans en röntgenfoto’s niet te zien. Zolang je op een onnatuurlijke manier blijft bewegen zullen de klachten niet overgaan. Misschien zal het tijdelijk iets minder worden als bijvoorbeeld de werkdruk afneemt. Maar op het moment dat het weer drukker wordt komen de klachten weer terug.

Om de klachten op te lossen is het van belang om te kunnen voelen welke spieren op welk moment overmatig worden aangespannen. Vervolgens zal je moeten leren hoe je deze kunt ontspannen en op de juiste manier kunt gebruiken. Wat we bij Interfysiek vaak zien bij beeldschermwerkers is dat de bovenarmen te weinig worden gebruikt. Hierdoor worden nek- en schouderspieren overmatig belast. Om de nek- en schouderspieren te kunnen ontspannen zal je dus moeten leren om je bovenarmen goed te gebruiken.

Bij sommige mensen zal het proces van beter bewegen en ontspannen van de aangedane spieren onbewust gebeuren. Bijvoorbeeld door rust te nemen of regelmatig te sporten. De klachten zullen dan vanzelf verdwijnen. Maar als het onbewust aangeleerde onnatuurlijke bewegingsgedrag niet vanzelf verandert,  dan gaan de klachten niet over. In dat geval is een gestructureerd leerproces nodig om de klachten op te lossen.

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 9 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.