Armleuningen omhoog of juist naar beneden?

Op het Internet zijn heel veel tips te vinden over hoe je het beste je werkplek kan inrichten. Veel van deze tips geven aan dat je de armleuningen van je bureaustoel zo hoog moet instellen dat je je ellebogen en onderarmen kunt laten rusten met je ellebogen in 90° om RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten te voorkomen. De verklaringen over ‘waarom’ het op deze hoogte zou moeten, zijn uiteenlopend en vaak onduidelijk. De één geeft aan dat het je onderrug ontlast, de ander dat het minder belastend is voor je armen. Maar het wordt over het hoofd gezien dat het juist méér belasting geeft op andere delen van het lichaam.

Pijnlijke polsen
Als je de armleuningen van je bureaustoel te hoog instelt worden de ellebogen en onderarmen ondersteund. Hierdoor creëer je een vast punt van je armen. Het gevolg is dat je meer, of alleen nog maar, vanuit je polsen gaat bewegen. De polsgewrichten zijn hier niet op gebouwd, waardoor er klachten kunnen ontstaan in onderarmen, polsen en handen. Een ander gevolg van te hoog ingestelde armleuningen is dat de schouders niet ontspannen kunnen hangen. Dit veroorzaakt een hogere spanning in nek- en schouderspieren. Dit kan een stijf of pijnlijk gevoel tot gevolg hebben.

Vrij bewegen
Als je rechtop in je bureaustoel gaat zitten zouden je ellebogen en onderarmen de armleuningen níet moeten raken. Zet je armleuningen dus laag genoeg zodat je je armen vrij heen en weer kan bewegen tijdens het typen en muizen. Deze beweging komt nu vanuit je schouder- en ellebooggewrichten. Deze gewrichten zijn juist gemaakt om veel in te bewegen.
Je kunt je armleuningen natuurlijk prima gebruiken als je even achteroverhangt in je stoel, als je iets leest of even aan het praten bent. Maar zodra je gaat typen of muizen zou je geen hinder moeten ondervinden van de armleuningen.
This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 16 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.