Wat is de oorzaak van jouw (RSI-)klachten?

Er zijn behoorlijk wat verschillende ideeën over het ontstaan van RSI-klachten. In het vorige topic hebben we kunnen lezen dat er zelfs een onderzoeker is die denkt dat het veroorzaakt wordt door vrijen.

In de afgelopen 15 jaar zijn er honderden artikelen verschenen waarin verschillende specialisten hun mening geven over het ontstaan van RSI-klachten. Zo zijn er ook vele onderzoeken gedaan die moeten aantonen waar de oorzaak zit. Maar het ene onderzoek geeft aan dat het door je houding komt terwijl een ander weer aantoont dat stress de oorzaak is.

Dat bracht ons op het idee om het eens niet aan de onderzoekers of de specialisten te vragen maar aan de lezers van onze nieuwsbrief en onze blog. We hopen dat het delen van jullie ideeën en ervaringen andere mensen kan helpen in hun zoektocht naar de oplossing van de klachten.

Wat is de oorzaak van jouw (RSI)-klachten?

Je kunt hieronder je reactie achter laten. En kom regelmatig terug om de reacties te volgen.
Ook als je oud-cursist bent wordt je reactie zeer op prijs gesteld.

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

7 Reacties op Wat is de oorzaak van jouw (RSI-)klachten?

 1. Anonymous schreef:

  RSI? Wat is dat;-)

 2. Anonymous schreef:

  ik vermoed dat het bij mij komt door het thuiswerk (o.a. steeds dezelfde bewegingen maken met het vouwen van servetten/kaarten e.d.) en het bezorgen van kranten en folders

 3. Aurelia schreef:

  goed idee om curcusten te vragen naar oorzaak van.Bij mij heeft het zich ontwikkeld toen ik dagelijks met een computer moest gaan werken.Een echte sluipmoordenaar, in mijn geval .Opeens had ik geen kracht meer in mijn handen en achteraf besef je pas dat er al langere tijd het eea niet klopte.Aan met name mijn polsen ellebogen en nek

 4. Dorinda schreef:

  De oorzaak bij mij is het continu omhoog trekken van mijn schouders en het overstrekken van mijn bovenrug. Ik denk dat het aangeleerd is: "borst vooruit, schouders naar achteren" zoals me vroeger verteld werd. Bovendien was bij mij een te hoog buro ook dè manier om mijn schouders/bovenrug lekker ver op te trekken.
  Die foute houding veroorzaakt eerst schouder- en nekklachten. Daarna zakt de pijn langzaam mijn rechterarm in. Een half jaar nauwelijks computeren verminderde inderdaad de klachten maar ook de verzorging van mijn, toen nog, kleine kinderen (veel tillen) deed vaak pijn.
  Ik weet uit ervaring ook dat ik eindeloos kan computeren en tillen als ik de juiste ontspannen houding (inderdaad aangeleerd bij Interfysiek) kan blijven volhouden. Dit is me zeker twee jaar gelukt, maar de klachten komen soms terug. Ik vraag me daarom wel af waarom ik die schouders dan toch weer ga aanspannen. Ik voel toch dat die foute houding weer pijn veroorzaakt? Toch stress?

 5. Dineke schreef:

  De oorzaak van mijn klachten is dat ik steeds mijn schouders omhoog trek. Ik denk dat ik daar als tiener mee ben begonnen door onzekerheid. Nu doe ik het onbewust (bijna) altijd. Toch wel een vorm van stress/spanning dus.
  De hele dag computerwerk is natuurlijk ook geen gunstige factor, maar met elk kwartier een herinnering in mijn Outlook-agenda lukt het me redelijk om op mijn houding te letten.

 6. Anonymous schreef:

  Ook mensen met ervaring, ik ben zelf preventiemedewerker/ergonoom, in deze problematiek trappen er zelf wel eens in. Een goed ingerichte werkplek, nauwelijks stress etc. en toch nek/schouderklachten? Raadselachtig. Het was echter in een periode van veel stukken lezen. Tijdens lezen lekker gemakkelijk op het bureau hangen. Als je dat vaak en langdurig doet blijf je met "opgetrokken" schouderslopen. De Monnikskapspier (musculus trapezius)wordt korter! Verholpen met fysio en rekoefeningen en gebruik maken van een documenthouder. Later zelfde probleem nogmaals door … teveel op de leuning van de bureaustoel hangen. Leuningen verwijdert, rekoefeningen en probleem weer verholpen!
  Vriendelijk groet. freuvecamp@fvp.nl

 7. Anonymous schreef:

  Hallo,
  Bij mij begon het allemaal ruim 14 jaar geleden. Permanente ontstekingen in mijn rechter schouder, die na verloop van tijd zakten naar elleboog, pols en vingers. Ik had het gevoel dat er schroevendraaiers in rond werden gedraaid. Bij allerlei doktoren tot aan neurologen toe geweest. Zelf naar de RSI vereniging (zat tussen mijn oren)geweest. Al deze "professionals" wisten het niet maar ze hebben wel in totaal 9 injecties in mijn schouder gepompt. Tot ik bij, destijds Physical Sense, Interfysiek terechtkwam. Zij hebben mij in een lange tijd geleerd opnieuw goed te bewegen en het uiteindelijke gevolg was dat ik geen pijn meer in mijn pols, elleboog en arm heb. Helaas blijft de schouder,door de vele injecties, kwetsbaar en dat gaat niet meer over. Het waren heel zware weken, en ik ga nog regelmatig in de fout, maar ik weet nu wat ik goed en fout doe. Veel computerwerk is voor mij nog steeds moeilijk en ik kan niet alles meer, maar regelmatig pauze en een goede houding helpen enorm. Dank zij de cursussen van deze drie kanjers kan ik weer (gedeeltelijk) werken en mijn kleinkinderen optillen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + vier =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.