Jeetje! Wat staat jouw bureau laag !?

Heb je ook wel eens het gevoel dat je werkplek niet goed staat ingesteld en dat je daardoor pijn krijgt in je nek en schouders? TNO Arbeid becijferde in 2006 dat zo’n 28 procent van de werknemers wel eens klachten heeft aan de nek, schouders of armen. Als je last hebt, ben je dus niet de enige.

Wij helpen dagelijks mensen met RSI-klachten hun klachten op te lossen door beter te leren bewegen. Wat ons opvalt, is dat een groot deel van de beeldschermwerkers krom voorovergebogen en met opgetrokken schouders achter de pc of laptop zit. Wat ook opvalt, is dat bijna alle bureaus te hoog staan afgesteld, waardoor je gedwongen wordt om je schouders op te trekken. De meeste mensen doen van alles om van de klachten af te komen – van massages en pijnstillers tot ontspanningsoefeningen. Maar je kunt je natuurlijk afvragen hoeveel nut dat heeft als je acht uur per dag met gespannen schouders achter een te hoog bureau zit.

Zo kun je de juiste hoogte van de bureau bepalen. Probeer eens, zonder dat er een toetsenbord en bureau voor je staan, in de lucht te typen. Door je armen hoger en lager op te tillen, kun je voelen op welke hoogte je het meest ontspannen kunt typen. De hoogte waarop je makkelijk rechtop kunt blijven zitten met je schouders ontspannen is waarschijnlijk het meest ideaal. Schrik niet als dit een stuk lager is dan je huidige bureauhoogte. Als wij iemand geholpen hebben om zijn werkplek op de juiste manier in te richten, is een veelgehoorde opmerking van collega’s: ‘Jeetje, wat staat jouw bureau laag!’ Wat vooral iets zegt over de gemiddelde bureauhoogte van de collega’s.

Hieronder zie je een afbeelding van iemand die zijn bureau op een logische hoogte heeft staan.

Je werkplekinstelling is essentieel, maar niet altijd de oorzaak van je klachten.

Houd er rekening mee dat je niet van je klachten afkomt door alleen je werkplek aan te passen, als je een onnatuurlijk bewegingspatroon hebt geautomatiseerd. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het je niet lukt om je schouders los te laten als je bureau op de juiste hoogte staat. Je moet dan eerst leren hoe je je schouders kunt ontspannen.

Kom in dat geval eens bij ons langs voor een gratis kennismaking.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Reacties op Jeetje! Wat staat jouw bureau laag !?

 1. Anonymous schreef:

  Hallo,

  Ik twijfel of mijn bureau misschien 3-5 cm. te hoog staat. Helaas heb ik geen verstelbaar bureau.
  Hebben jullie een oplossing hoe je dit kan aanpakken zonder te kiezen voor een nieuw, verstelbaar, bureau.

  Helpt het bijvoorbeeld als ik mijn stoel hoger zet en dan een voetenbankje gebruik?

 2. Interfysiek schreef:

  Hoi,
  Een voetenbankje kan werken maar daar zitten ook een aantal nadelen aan. Je kunt daarover lezen in een voorgaand artikel. http://www.interfysiek.nl/2009/01/14/is-een-voetenbankje-echt-handig/

  Wat zou kunnen is een uitschuifblad onder het bureau monteren. Dan kun je het bureau nog gebruiken om bijvoorbeeld te lezen en te schrijven terwijl het toetsenbord op de juiste hoogte staat. Onder de onderstaande link kun je een uitschuifblad vinden van de Ikea.

  http://www.ikea.com/be/nl/catalog/products/50086690

  Ik hoop dat je hier iets aan heb.

 3. Pingback: 5 tips om RSI klachten te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 2 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.