Wat bepaalt je fysieke belastbaarheid?

RSI, pijn in rug, nek, schouders of armen ontstaat als de belastbaarheid is overschreden. Een bepaalde structuur in het lichaam heeft dan meer moeten doen dan deze eigenlijk aankan. Het gevolg kan  een irritatie van een spier, een pees of een aanhechting zijn. Vaak komt dit voor na een periode van drukte op het werk, het moeten halen van deadlines of een andere oorzaak van drukte en/of spanning.

Bij de ene persoon ontstaat de pijn in de onderrug, bij de ander in de linkerschouder en bij weer een ander in de rechter elleboog. En er zijn mensen die net zo veel drukte en spanning ervaren als een ander maar die hebben nergens last van. Hoe kan dat?

Een belangrijk deel van de oorzaak zit in de manier waarop iemand zijn spieren en botten belast. Botten zijn voor het belangrijkste deel bedoeld om stevigheid te geven en om op te steunen. Spieren zijn bedoeld om beweging mogelijk te maken. Wat vaak gebeurt bij beeldschermwerkers is dat bijvoorbeeld de nekspieren een functie gaan vervullen die eigenlijk door de wervelkolom (botten) gedaan zou moeten worden. Spieren die niet in de juiste functie werken zullen overbelast raken en pijn gaan doen.

Iemand die op een goede manier zit heeft zijn hoofd losjes op de nek staan. De nek staat weer op de bovenrug, de bovenrug op de onderrug en onderrug rust op het bekken. Het bekken rust op de stoel. De spieren rondom de wervelkolom en de nek hoeven alleen maar te zorgen dat alles in balans blijft, een functie waar ze voor gemaakt zijn. Omdat de nek- en schouderspieren in hun eigen functie werken zullen ze niet snel overbelast raken.

Als iemand alleen pijn heeft in zijn linker- of rechterschouder dan is de kans groot dat hij scheef zit. Er is dan sprake van een zijwaartse kromming en/of een draaiing in de wervelkolom. Eén schouder komt dan meer op spanning te staan. De kromming in de wervelkolom blijft vaak behouden bij alle bewegingen die iemand maakt, waardoor de schouder niet alleen tijdens het zitten maar ook tijdens het staan, lopen en bukken etc. gespannen blijft. Het gevolg is overbelasting en pijn.

Vaak komen de klachten opzetten tijdens of na een periode van drukte en blijven daarna aanhouden. De manier om de klachten op te lossen is te zorgen dat de spieren weer de functie van spieren vervullen en de botten weer de functie van botten.

RSI, rugklachten, nekpijn, schouderklachten en koude handen - zitten en staan

Je kunt hier nog meer schematische tekeningen zien van allerlei manieren van scheef zitten en staan en de gevolgen hiervan voor de spieren.

 

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − 1 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.