RSI-klachten in je onderarm en pols door te weinig beweging van je bovenarm

Wie heeft er wel eens pijn in z’n pols en onderarm na een dag intensief computeren? Helaas zijn er heel wat beeldschermwerkers die er last van hebben. Sommigen zelfs zo veel dat ze er door beperkt worden in hun werk.

Spieren in je onderarm gaan pijn doen als ze te veel en op een verkeerde manier worden belast. Als je bijvoorbeeld een spier die gemaakt is om je vingers te bewegen gaat gebruiken om je onderarm te tillen en je doet dat maar vaak genoeg dan gaat het mis. In een arm zitten een heleboel verschillende spieren met allemaal een eigen functie. Deze spieren werken met elkaar samen in een vaste volgorde. Dat noemen we een bewegingsketen. Zolang deze keten in de juiste volgorde blijft functioneren zal je niet snel klachten krijgen. Maar zodra  een schakel uitvalt  zal een andere schakel het overnemen. Als deze schakel niet werkt in z’n eigen functie zal hij snel overbelast raken.

Wat je vaak ziet bij mensen die met de computer werken is dat de spieren van de bovenarm te weinig doen, terwijl de onderarmspieren worden overbelast. Dit ontstaat mede door het afsteunen van de ellebogen op de armleuningen en het steunen met de polsen op het bureaublad. De schouder- en ellebooggewrichten worden hierdoor uitgeschakeld waardoor de polsen overmatig moeten scharnieren en de onderarmspieren worden overbelast. Dit geeft op den duur klachten.

Als je je bovenarmen goed wilt gebruiken is  de juiste instelling van de bureauhoogte essentieel. Staat het bureau te hoog dan zul je automatisch je armen op het bureau leggen. Dit gebeurt omdat het gewoon te zwaar is om je armen langdurig zo hoog op te tillen. Als het bureau te laag staat en je leunt op je polsen, dan moet je een knik in je pols maken om te kunnen typen.

Behalve de juiste werkplek instelling is het van belang dat je je bovenarmen ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Niet alleen tijdens het computeren maar ook bij andere bewegingen. Mensen met klachten in hun onderarmen gebruiken vaak bij alle bewegingen die ze maken hun bovenarmen onvoldoende. Dus bij het autorijden,  afwassen, kinderen optillen, eten en drinken etc. Als je kijkt naar hoe kleine kinderen hun armen bewegen kun je zien dat ze bij de meeste bewegingen hun ellebogen  opzij bewegen. Dit komt omdat ze hun bovenarmen goed gebruiken.

Let er bij jezelf maar eens op hoe je je arm gebruikt als je bijvoorbeeld een slok koffie neemt of je haar kamt. Wijst de punt van je elleboog naar beneden of naar opzij?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Bel ons gerust op 030-7070366

This entry was posted in Algemeen and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 8 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.