Luisteren naar je lichaam. Maar waar luister je dan naar?

Mensen die regelmatig fysieke klachten hebben zoals RSI, pijn in de nek, pijnlijke schouders, armen of handen, krijgen vaak het advies om te ‘ luisteren naar hun lichaam’ . Dat is natuurlijk een goed bedoeld advies. Maar als je langdurig klachten hebt en al van alles hebt geprobeerd om er vanaf te komen is dat juist vaak een probleem. Je weet niet waar je naar moet luisteren!

Waarschijnlijk bedoelen de adviseurs dat je op tijd rust moet nemen en van houding of activiteit moet wisselen. Of dat je hulp van een arts of specialist gaat zoeken op het moment dat dit nodig is. Maar wat is op tijd rust nemen? En wanneer moet je een afspraak met de huisarts maken?

Je kunt van alles voelen in je lijf. Je kunt spierpijn hebben, tintelingen in je armen , een stekende pijn, zeurende pijn, brandende pijn, dikke opgezwollen handen, koude handen. Pijn tijdens het typen, pijn alleen bij ontspanning, pijn alleen bij inspanning, rekpijn, spanningspijn  etc. etc.

Vaak zijn kleine pijntjes onschuldig en gaan vanzelf weer over. Zelfs bij heftige RSI-klachten ontstaat over het algemeen geen onomkeerbare lichamelijke schade. Maar de pijn kan wel zo heftig zijn dat het je leven gaat beheersen en je er door beperkt wordt in je werk en privéleven.  Het kan dus wel je kwaliteit van leven gaan beïnvloeden.

Om te weten wat je moet doen bij pijn is het van belang om te weten wat de pijn veroorzaakt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je nek-/schouderspieren tijdens het werk de hele dag aangespannen hebt maar dat niet echt merkt. Zodra je ’s avonds naar huis gaat en de spieren ontspant komt de doorbloeding op gang en komt er rek op de spier. Pas dan gaat het pijn doen. Het verraderlijke is dat de pijn waarschijnlijk minder wordt zodra je de spier weer aanspant. Dat is dus ook wat veel mensen van nature doen. Je kunt hierdoor in een negatieve spiraal terecht komen waarbij je steeds weer de spieren op spanning brengt zodra je pijn voelt. Het gevolg is dat de spier volledig ‘overspannen’  raakt. Uiteindelijk heb je de hele dag pijn en geen idee meer wanneer je schouders gespannen of ontspannen zijn.

Spanning op de nek-/schouderspieren kan de oorzaak zijn van een verminderde doorbloeding en afknelling van zenuwbanen. De gevolgen hiervan kunnen zijn koude handen, tintelingen, een doof gevoel en/of krachtsverlies in de handen en armen. Als je dit op wilt lossen zul je eerst moeten kunnen voelen wanneer je nek-/schouderspieren gespannen of ontspannen zijn. Zolang je dat niet kunt heb je weinig aan de tip ‘ luister naar je lichaam’.

Waarschijnlijk heb je meer aan de tip: zorg dat je iemand vindt die je kan leren wat je voelt in je lijf en hoe je je klachten op kunt lossen.

Tot slot willen wij benadrukken dat het verstandig is om altijd even naar de huisarts te gaan als je één of meerdere van bovengenoemde klachten hebt. Die kan vaststellen of het probleem in je bewegingsapparaat zit of dat er sprake is van een ziekte of aandoening wat de klachten veroorzaakt.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

2 Reacties op Luisteren naar je lichaam. Maar waar luister je dan naar?

  1. Ingvild schreef:

    Ik heb al een tijdje het gevoel te willen reageren op jullie artikelen. Jaren terug ben ik zelf met veel succes door jullie van mijn RSI klachten afgekomen. Ik geloof sterk in jullie aanpak. Echter ben ik in de jaren na mijn lichamelijk herstel een aantal keer teruggevallen. Na veel vallen en opstaan ben ik er achter dat mijn verkeerde houding een psychische oorzaak had. Ik vraag me af of jullie mensen in het zoeken naar de oorsprong van de klacht hierin ook ondersteunen. Ik wilde onder andere letterlijk geen ruimte innemen en bewoog mijn armen strak langs mijn lichaam in plaats van vrij. Als ik eerder had geweten waarom ik geen ruimte in wilde nemen, had ik me veel terugvallen in mijn oude gewoonten kunnen besparen. Ik geloof inderdaad dat fysiotherapie slechts een tijdelijke oplossing is. Maar denk dat andere vormen van therapie heel goed samengaan met jullie aanpak, elkaar versterken zelfs. Ik volg momenteel een opleiding tot massagetherapeut en sta versteld welke emoties opgeslagen kunnen worden in fysieke gewoonten. Ik ben heel benieuwd wat jullie visie hierin is.

  2. casper schreef:

    Beste Ingvild,
    Bedankt voor je positieve reactie. Het is inderdaad zo dat bepaalde emoties onbewust vast kunnen worden gezet in je lichaam in de vorm van bewegingsgewoontes en spierspanning met klachten tot gevolg. Helaas is het niet altijd mogelijk om in te schatten of bepaalde emoties ten grondslag liggen aan iemands bewegingsgedrag.

    Onze eerste insteek is natuurlijk om iemand met klachten zijn manier van bewegen te laten aanpassen en op de juiste manier te laten bewegen. Verloopt de vooruitgang zoals gepland, dan zullen we over het algemeen geen andere vormen van interventie aanbieden.

    Als we merken dat de vooruitgang wordt gehinderd door iets, dan gaan we samen met diegene op zoek naar wat dit zou kunnen zijn. Als dit duidelijk wordt kunnen we iemand doorverwijzen naar bijvoorbeeld een coach, masseur, manueel therapeut etc. In zo’n geval kunnen beide interventies parallel aan elkaar doorlopen en elkaar inderdaad versterken.

    Met vriendelijke groet,

    Casper, Interfysiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 15 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.