Moet je overbelaste spieren versterken zodat ze meer aankunnen?

Voor veel mensen is het een gangbare gedachte dat, als je spieren overbelast raken, je ze sterker moet maken. Men gaat ervan uit dat de spieren dan niet meer overbelast zullen raken, omdat ze meer aankunnen. Om de spieren sterker te maken worden (medische) fitnessoefeningen gedaan, soms met behulp van fitnessapparatuur en gewichten. Helaas heeft dit bij een grote groep mensen geen effect.

Als je met een Ferrari off-road gaat rijden gaat hij stuk. Dat probleem is niet op te lossen door er een sterkere motor in te zetten. Dat komt doordat een Ferrari is gemaakt om op de weg te rijden en niet off-road. Zo werkt het met spieren ook. Als je een spier op een verkeerde manier gebruikt, dan gaat hij op den duur pijn doen. Met RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten tot gevolg.

Zo zijn bijvoorbeeld je nek- en schouderspieren niet gemaakt om de hele dag aan te spannen. Iets wat bij veel mensen wel gebeurt. Vooral tijdens het pc-werk. Het gevolg is dat de spier stijf wordt en na verloop van tijd pijn gaat doen. Pogingen om de spier te versterken maken het probleem alleen maar erger. De functie van deze spieren is het hoofd draaien en afwisselend aan- en ontspannen om het hoofd in balans te houden.

De oplossing is om de spieren weer op een natuurlijke manier te gaan gebruiken. Dat betekent dat de nek- en schouderspieren zoveel mogelijk ontspannen worden gehouden als ze niet hoeven te werken. Bijvoorbeeld bij het zitten achter de pc en bij het typen en muizen. Als het lukt om dat voor elkaar te krijgen, zullen de spieren vanzelf weer gaan ontspannen en herstellen.

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − 6 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.