Thoracic outlet syndrome (TOS)

Wat is het en hoe los je het op?

TOS (ook wel schoudergordelsyndroom genoemd) kan zich uiten in symptomen als pijn en tintelingen in de armen, pijn in de schouder, krachtsverlies in armen en handen, koude of juist warme dikke opgezwollen handen en een doof gevoel in de armen.

De klachten worden veroorzaakt door een afknelling van de zenuwen en bloedvaten. Deze afknelling kan zitten in de halsspieren (scalenuspoort), in de ruimte tussen het sleutelbeen en de bovenste rib. En in de oksel tussen de kleine borstspier en de ribben.
Gewoonlijk zit er op de bovengenoemde plaatsen net genoeg ruimte om de zenuwgeleiding en de bloeddoorstroming goed te laten verlopen. Toch kunnen er afknellingen ontstaan.
In de meeste gevallen is dit een gevolg van onnatuurlijk bewegingsgedrag. Ik zal een paar voorbeelden geven van hoe je bewegingsgedrag de ruimtes in de hals, schouder en oksel kan beïnvloeden.

Als je je bovenrug te veel strekt en daarbij je schouders naar achteren trekt, gaat ook je sleutelbeen naar achteren waardoor de ruimte tussen het sleutelbeen en de bovenste rib verkleint. Ook trek je bij de oksel de kleine borstspier naar achteren, waardoor de ruimte achter de kleine borstspier verkleint. Dit kan voldoende zijn om de klachten te veroorzaken. Zeker als het een geautomatiseerde manier van bewegen wordt.

Als je je bovenrug te veel buigt, zul je om te compenseren je nek te veel strekken, anders kun je niet naar voren kijken. Door het overstrekken wordt de ruimte tussen de halsspieren verkleint. Vaak valt de schouder hierbij naar voren waardoor de ruimte in de oksel kleiner wordt. Op beide plekken kan afknelling ontstaan.

Door het zijwaarts buigen van de rug in combinatie met de bovengenoemde punten, zoals bij het scheef hangen in de stoel, kunnen de afknellingen aan de linker- of rechterzijde versterkt worden.

Op de onderstaande foto’s zie je het te veel strekken van de rug, het overmatig buigen, en het zijwaarts buigen.

Bij Interfysiek komen regelmatig mensen met TOS-klachten. We zien dan dat door de manier waarop zij bewegen de klachten in stand worden gehouden. De klachten kunnen worden opgelost door weer op een natuurlijke manier te leren bewegen. Het moet een gewoonte worden om de rug in de natuurlijke stand te bewegen en daarbij de schouders ontspannen houden.

Alhoewel de manier van bewegen vaak de oorzaak is van de klachten, zijn er nog andere factoren waardoor TOS veroorzaakt kan worden. Bijvoorbeeld door een ongeval of door een anatomische variant zoals een extra rib bij de hals. In deze uitzonderingsgevallen kan een operatie uitkomst bieden.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − vijftien =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.