Mensen met RSI hebben een verminderde doorbloeding in de armen

Uit onderzoek van Drs J.J. Brunnekreef (2006) blijkt dat beeldschermwerkers met RSI-klachten in de armen een verminderde doorbloeding hebben. Ook als zij maar in één arm klachten hebben. Ook is aangetoond dat bij mensen met chronische nekpijn de microcirculatie rondom de spiervezels verminderd is (Larsson et al., 1999)

In deze onderzoeken is nog niet aangetoond wat precies de oorzaak is van de verminderde doorbloeding. Bij Interfysiek hebben wij  sterke vermoedens  waar de oorzaak ligt. En nog belangrijker hoe je dit op kunt lossen.

Wat beeldschermwerkers met nekklachten, schouderklachten, koude handen en pijn in de armen en handen gemeen hebben is een constante verhoogde spanning op de nek- en schouderspieren. Ook als zij niet achter de pc zitten. Op het moment dat zij achter de pc of laptop kruipen neemt de spanning nog verder toe maar ook tijdens het dagelijks leven is de spanning verhoogd. Vaak zit de oorzaak hiervan in de manier waarop zij bewegen. De nek- en schouderspieren worden bij bijna alle bewegingen overmatig gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld dat  bij armbewegingen de nek-, schouderspieren gebruikt worden terwijl eigenlijk de armspieren het zouden moeten doen. Omdat het bewegen van de armen een geautomatiseerd patroon is spannen de nek-, schouderspieren aan bij alle armbewegingen. Dus bij het autorijden, afwassen, computeren, krant lezen etc.

De bloedvaten naar de arm lopen door de nek-, schouderspieren, onder het sleutelbeen door en door de oksel. Op het moment dat de nek-, schouderspieren ‘overspannen’ zijn zal de druk op de bloedvaten toenemen. Doordat de schouder niet meer helemaal op de juiste plaats ligt kan de ruimte onder het sleutelbeen en in de oksel verkleind worden. Op deze manier kunnen de bloedvaten richting de arm gedeeltelijk afgekneld raken. Met als gevolg een combinatie van pijnlijke nek-, schouderspieren en koude handen. Kortom een verminderde doorbloeding.

Ons vermoeden dat hier de oorzaak ligt van de verminderde doorbloeding wordt bevestigd doordat wij dagelijks mensen helpen om de schouderspieren weer ontspannen te krijgen en de ‘ schouder weer op de juiste plek te zetten’.  Als dit lukt dan zien we onmiddellijk de doorbloeding verbeteren. Dat wil zeggen, de handen worden warm en krijgen een gezonde kleur die past bij een goede doorbloeding. Soms geeft men aan het letterlijk ‘te voelen stromen in de armen’. Niet zelden heeft dit al op korte termijn een positief effect op de pijnklachten.

Samengevat kun je zeggen: het verbeteren van de manier van bewegen zorgt er voor dat de doorbloeding verbeterd en de klachten afnemen.

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Reacties op Mensen met RSI hebben een verminderde doorbloeding in de armen

  1. Coen G. schreef:

    Goed artikel!
    Ik heb het zelf mogen ervaren dat je doorbloeding door het terugvinden van de juiste houding en ontspannen bewegen heel snel weer op gang komt. Heel bijzonder! Wacht niet te lang en ga het ervaren!

  2. casper schreef:

    Dag Coen,

    Dank voor de fijne feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × drie =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.