Consultants en de vicieuze cirkel van RSI en stress.. Interfysiek doorbreekt de cirkel

Consultants maken vaak lange dagen, hebben een hoge werkdruk en zitten lang achter de computer en in de auto. Hierdoor is het een beroep met een hoog risico op RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten. Lichamelijke klachten zoals nek- schouderklachten, pijn in de armen, handen of polsen zijn niet alleen vervelend. Men gaat zich op den duur vaak ook zorgen maken over allerlei randzaken. Komt dit nog wel goed? Kan ik straks mijn werk nog wel uitvoeren? Als ik me moet ziekmelden vlieg ik er met de volgende reorganisatie misschien wel uit. Dit zijn allemaal gedachten die veel stress veroorzaken.

Stress heeft een aantal fysiologische gevolgen. De spierspanning wordt hoger, de ademhaling versnelt en er worden stresshormonen in het lichaam aangemaakt. Door de verhoogde spierspanning zullen de  RSI-klachten alleen maar toenemen. Met als gevolg nog meer zorgen en nog meer stress.

Mensen die gestresst zijn en pijn hebben slapen vaak minder goed. Dit komt onder andere door de aanmaak van adrenaline. Minder slapen zorgt voor meer vermoeidheid. Een vermoeid lichaam heeft een hogere spierspanning en is gevoeliger voor stress met de genoemde gevolgen voor de RSI-klachten van dien. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van klachten, zorgen, stress en weer meer klachten.   Als consultant is het dus van groot belang om tijdig te reageren op pijnprikkels en stresssignalen. Zorg dus voor voldoende slaap en gezond voedsel. Neem voldoende rust om je lichaam te laten herstellen en zorg voor ideale werkomstandigheden, zoals een goed ingerichte werkplek .

Blijft het probleem bestaan, dan zal de visuele cirkel doorbroken moeten worden. Als het probleem begonnen is met fysieke klachten is het ook effectief om de cirkel te doorbreken met een fysieke insteek. Bij Interfysiek doen we dat door de klachten te verklaren door analyse van het bewegingsgedrag. Als er een relatie bestaat tussen het bewegingsgedrag en de klachten kan doormiddel van een fysiek leerproces begonnen worden met het begrijpen van de klachten. Alleen al door het begrijpen van de eigen klachten en het feit dat er een oplossing bestaat worden de zorgen minder. Door verbetering van de manier van bewegen kunnen vervolgens de klachten opgelost worden.

Heb jij de vicieuze cirkel ervaren van fysieke klachten en stress? We zijn erg benieuwd naar hoe jij hiermee omgaat. Je reactie is van harte welkom.

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × drie =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.