Soms is het er ineens: hoofdpijn

Je kunt er geen verklaring voor geven en toch komt het regelmatig terug. Je hebt het niet druk, je slaapt goed en voor je gevoel komt het ook niet uit je schouders en nek. Als deze situatie zich voordoet, zou het probleem wel eens in je gezichtsspieren kunnen zitten.

Klinkt dat vreemd? In je gezicht bevinden zich heel veel spieren. Al deze spieren staan met elkaar in verbinding, en een groot aantal hiervan hecht aan op het botvlies dat als een badmuts over je hoofd gespannen is. Hoe meer spieren zich aanspannen, hoe strakker die badmuts om je hoofd getrokken wordt. Uiteindelijk kun je daar een fikse hoofdpijn door ontwikkelen!
Vooral de rand van je schedel op je achterhoofd, achter je ogen en je slapen zijn bekende plekken waar de hoofdpijn gaat zitten.

Wat kun je doen met je gezicht om hoofdpijn te voorkomen?
Check bijvoorbeeld eens of je kaken ontspannen zijn en of je niet met je ogen knijpt. Door de hele dag je kiezen met te veel spanning op elkaar te zetten, kun je last van je kaken krijgen. Je kaakspieren hechten aan op het botvlies van je hoofd, ter hoogte van je oren. Bijt je kiezen maar eens flink op elkaar: je voelt de spanning doortrekken tot bij je slapen. Wanneer je kiezen elkaar net niet raken en je tong ontspannen in je mond ligt, zijn je kaakspieren ontspannen. Dat kan in het begin heel sloom voelen.
Ook knijpen met je ogen of ingespannen turen naar iets geeft heel veel spanning in en rond de ogen. Voor even is dat niet erg, maar als je dat een paar uur volhoudt, kan het flinke hoofdpijn veroorzaken.

Om je ogen te ontspannen kun je het beste even in de verte kijken en gaan ‘staren’. Wanneer dat goed lukt, voel je de spanning wegtrekken en kun je weer rustig om je heen gaan kijken. Maar let op dat je niet gelijk weer met je ogen gaat knijpen.

Ga ook even na of je het allemaal wel goed kunt zien. Want dat kan ook een reden zijn om met je ogen te gaan knijpen. Als je twijfelt raadpleeg dan een opticien.

This entry was posted in Algemeen and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + twaalf =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.