Je klachten snel weer onder controle als je last krijgt!

Veel cursisten met RSI, rugklachten, nekklachten of schouderklachten die de cursus Pijnvrij Bewegen hebben gevolgd zijn aan het einde van de cursus pijnvrij – of ze hebben op zijn minst controle over de klachten. Toch gebeurt het wel eens dat de klachten na verloop van tijd terugkomen. Dat kan wel even tegenvallen als je dacht dat je eindelijk van je klachten af was. Hoe komt het dat je weer klachten krijgt? En wat kun je daar als oud-cursist aan doen?

De oorzaak van de klachten zat ‘m in de manier van bewegen. Als je nu dezelfde klachten hebt, is de kans zeer groot dat dit nu weer het geval is. Raak dus niet in paniek. In de cursus heb je geleerd om onbewuste gewoontes in je bewegingen te herkennen en af te leren. En je hebt de klachten al eerder onder controle gekregen, dus dat gaat je nu weer lukken!

Er is niets zo moeilijk als het afleren van oude gewoontes. Daarom is het niet vreemd dat sommige mensen na de cursus terugvallen in oude patronen, en de klachten weer gaan opspelen. Toch horen we vaak de vraag: ‘Is dit normaal, of hebben andere mensen dat ook?’ Natuurlijk hebben andere mensen dat ook wel eens. Het moeilijkste gedeelte van de cursus komt namelijk pas na afloop van de cursus. Dan moet je het zelf doen en is er niemand om de geleerde vaardigheden te controleren behalve jijzelf. Toch hebben deze vaardigheden ertoe geleid dat je controle kreeg over je klachten.

Zoals in elk leerproces gaat het erom dat je blijft oefenen en op de juiste momenten goede feedback krijgt. Wat opvalt aan de mensen die terugkomen met klachten is dat ze vooral te weinig tijd nemen om goed te voelen wat hun lichaam doet. Hierdoor merken ze niet goed of ze bijvoorbeeld toch hun schouders optrekken of hun ademhaling vastzetten. Als je dus last krijgt, neem dan even de tijd om bewust bezig te zijn met je lichaam. Neem geconcentreerd en ontspannen de stappen nog eens door: benen ontspannen, wervelkolom recht, schouders laten hangen, ademhaling op je ribben……..etc. Als dit toch niet het gewenste effect geeft, kom dan gerust een keer langs voor een terugkomsessie of een herhalingsworkshop. Dan kun je met wat gerichte aanwijzingen de klachten snel weer onder controle krijgen.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + drie =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.