Is zwemmen goed bij RSI?

Een groot deel van de mensen die bij ons de cursus Pijnvrij Bewegen volgen, geeft aan dat zij van de huisarts of fysiotherapeut het advies hebben gekregen om te gaan zwemmen. Zwemmen zou goed zijn tegen RSI-klachten. Is dat waar?

Wij horen van de ene persoon dat hij verlichting van de klachten voelt na het zwemmen, terwijl de ander juist een verergering van de klachten ervaart. Voor slechts een enkeling blijkt dat zwemmen de klachten definitief oplost. Hoe kan dat?

Dat kan komen door de manier waarop je zwemt. Als je een goede zwemtechniek hebt waarbij je de slagen inzet met de juiste spieren in je lichaam, dan kan dat een positief effect hebben op de klachten. De juiste spieren zijn je bovenarm-, schouder-, rug-, en heupspieren. Zet je een beweging te veel in met bijvoorbeeld je nek of je onderarmen, dan heb je grote kans dat je last krijgt van deze spiergroepen. Deze zijn er niet voor gemaakt om de grote, krachtige bewegingen van het zwemmen in te zetten.

Paradoxaal genoeg is er ook de mogelijkheid dat je tijdens het zwemmen wel de juiste spiergroepen inzet, maar na het zwemmen juist meer pijn voelt. Dat zit zo: doordat je je spieren op de juiste manier gebruikt, krijg je een verbeterde doorbloeding en komen ook zenuwbanen vrij uit hun beknelling. Zo kun je de klachten die er toch al zitten, ineens veel beter voelen. Het lijkt dan net of het zwemmen slecht is voor de klachten, terwijl er in feite juist een herstelproces op gang komt.

Als het zwemmen een positief effect heeft, maar je overdag ‘verkeerd’ blijft bewegen, dan zullen de klachten meestal weer terugkomen. Bijna alle RSI-klachten worden namelijk veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen. Als je de klachten wilt oplossen, dan zul je moeten leren om weer op een natuurlijke manier te bewegen. Zwemmen kan daar een bijdrage aan leveren mits je het goed doet. Maar het zal over het algemeen dus niet dé oplossing zijn.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Reacties op Is zwemmen goed bij RSI?

  1. Anonymous schreef:

    Mijn ervaring is dat zwemmen in warm, of niet al te koud water, een gunstig effect heeft. Als het water voor mij te koud is, dan trekt het gevoel weg uit mijn handen, en gaat het pijn doen. Erg ongemakkelijk met aankleden, om op zicht je vingers te sturen met knopen, ritsen en veters.
    Yvonne

  2. Anonymous schreef:

    Sinds ik 1 keer in de week ben gaan fitnessen (krachttraining), ben ik van mijn (niet ernstige) RSI klachten af.

    Adri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − elf =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.