Nekklachten, schouderklachten, RSI – is ’n voetenbankje handig?

Als je tafel te hoog staat ingesteld, is het lastig om je schouders te ontspannen. Dit kan op den duur nekklachten, schouderklachten en zelfs RSI veroorzaken. Door je stoel hoger te zetten, kan het makkelijker worden om je schouders te ontspannen. Maar als je stoel te hoog staat, kun je weer niet met je voeten bij de grond. Dit kun je oplossen door het plaatsen van een voetenbankje. Maar ook daar zitten weer een paar nadelen aan.

Vaak kiezen mensen voor een voetenbankje als ze al enige tijd nekklachten, schouderklachten of RSI hebben. Wij zien in ons werk regelmatig mensen met deze klachten en er vallen ons een aantal dingen op.

  1. veel mensen geven aan dat de klachten sinds het gebruik van de voetenbank niet minder zijn geworden
  2. men zit vaak erg verstijfd achter de computer. Door de voetenbank wordt de bewegingsvrijheid ernstig beperkt. Naar voren, naar achteren of naar links en rechts verschuiven kan als gevolg van de voetenbank bijna niet meer.
  3.  de benen zijn gespannen en enigszins naar elkaar toegetrokken. Als gevolg hiervan ontstaat een verhoogde spierspanning in het hele lichaam

Op zich is het idee van een voetenbankje vaak wel logisch, maar in de praktijk blijkt het dus vaak niet goed te werken. Als je wat hoger zit ten opzichte van het bureau zou het wat makkelijker moeten zijn om je schouders te ontspannen. Maar het blijkt toch vaak dat het kleine voetenbankje voor bewegingsbeperking zorgt waardoor het bewegen erg verkrampt wordt.

Tip. Als je een voetenbankje gebruikt, check dan eerst even of je bureau niet lager ingesteld kan worden. Ik zie regelmatig dat men jarenlang met een voetenbankje zit te worstelen terwijl het bureau gewoon naar beneden blijkt te kunnen.
Als het zo is dat je tafel en stoel niet laag genoeg kunnen, is het aan te raden om een bureau en stoel aan te schaffen die dat wel kunnen. Als je goed met je voeten bij de grond kunt, zit je stabieler, meer ontspannen en heb je meer bewegingsvrijheid.

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 1 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.