Waar zit de oorzaak van je fysieke klachten?

Jaarlijks gaan 340.000 tot 675.000 werknemers naar de dokter met werkgerelateerde klachten zoals RSI, pijn in arm, nek of schouder (TNO 2006). Bij een deel daarvan zijn de klachten zo ernstig dat het ze beperkt tijdens de werkzaamheden. Soms gaat dit gepaard met tintelingen, een doof gevoel of krachtverlies.
Vaak wordt de pc als schuldige aangewezen. Of de werkdruk en stress. Ondanks behandelingen zoals massages, kraken, allerlei ergonomische hulpmiddelen en manieren om de werkstress te verminderen, gaan de klachten niet over.
Dat komt doordat de oorzaak van de klachten niet wordt aangepakt.

Hier zijn drie mogelijke oorzaken waardoor de klachten toch blijven opspelen.

• Een niet goed ingerichte werkplek
De werkplek staat zo ingesteld dat je gedwongen bent om deze op een verkeerde manier te gebruiken. Bijvoorbeeld: een te hoog ingesteld bureau. Dit kan ervoor zorgen dat je je schouders moet optrekken om goed te kunnen werken. Door te zorgen dat je bureau, stoel en beeldscherm goed staan ingesteld, kun je de klachten oplossen.
• Het verkeerd gebruiken van de werkplek
De werkplek staat goed ingesteld maar de manier waarop je je lichaam gebruikt is zodanig dat er klachten ontstaan. Bijvoorbeeld: het bureau staat goed ingesteld, maar je leunt met je armen op het bureau. Hierdoor moeten de polsen overmatig scharnieren tijdens het typen en muizen. Door goed te gaan zitten en je armen op de juiste manier te gebruiken, kun je de klachten oplossen.
• Een onnatuurlijke manier van bewegen die is geautomatiseerd

Het maakt dan niet uit of je achter je bureau zit en hoe dit ingesteld staat. De onnatuurlijke manier van bewegen is zodanig geautomatiseerd dat tijdens bijvoorbeeld het afwassen dezelfde fouten worden gemaakt als bij het tuinieren of computeren. Het maakt dan ook niet zo heel veel meer uit of je vrij bent of werkt, of je ergonomische hulpmiddelen gebruikt of veel sport; de klachten blijven aanwezig. De kans is groot dat er een moment komt waarop je niet meer kan werken. Het lijkt hopeloos.

Maar je kunt deze geautomatiseerde manier van bewegen weer afleren, door onnatuurlijk bewegingsgedrag te herkennen bij jezelf en weer natuurlijk bewegingsgedrag aan te leren. Door je lichaam op de juiste manier te gebruiken kan je lichaam gaan herstellen. Hierdoor zullen de klachten verdwijnen. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat je zulke hardnekkige klachten kunt oplossen door alleen maar beter te gaan bewegen. Maar het kan echt.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 3 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.