De crisis; vicieuze cirkel van stress en klachten

In tijden van crisis nemen over het algemeen de werkdruk, en de hiermee gepaard gaande stress en fysieke klachten toe. Ruim de helft van de werknemers geeft aan dat de werkdruk is toegenomen na het ontstaan van de crisis (uitzendbureau Content). In de financiële sector zegt meer dan 50% van de werknemers de werkdruk als hoog of zelfs zeer hoog te beschouwen (FNV bondgenoten). En van alle redenen tot verzuim vormen klachten aan het bewegingsapparaat (rugklachten, nekklachten, schouderklachten of klachten aan armen, handen of polsen) het leeuwendeel, namelijk 37%. (TNO/CBS, NEA, gemiddelde van 2005-2010)

Verzuim neemt echter altijd af in tijden van economische crisis. Werknemers worden banger om hun baan te verliezen en lopen daardoor langer door met klachten. Maar wat zijn de gevolgen hiervan?

“Als je doorloopt, komen de klachten die je al had in heviger vorm terug als een boemerang. Er moet tijdens de crisis hetzelfde of meer werk worden verzet met minder mensen. Op den duur kunnen mensen zich dan niet meer opladen. (25 april 2012 Bron: P&Oactueel)”

Interfysieks visie op dit probleem

Stress heeft een aantal fysiologische gevolgen. Er worden stresshormonen in het lichaam aangemaakt, de ademhaling versnelt en de spierspanning in je lichaam wordt hoger. Een kortstondige periode hiervan, bijvoorbeeld tijdens sporten, een presentatie geven of een belangrijke gebeurtenis in je leven, kan worden opgevangen door rust en ontspanning.

Maar bij aanhoudende stress, zoals bij een hoge werkdruk en weinig rust, creëer je een continue verhoogde spierspanning. En na een langdurige periode van verhoogde spierspanning kunnen de spieren zich niet meer ontspannen. Een deel van deze spierspanning wordt zelfs geautomatiseerd in je lichaam.

Door de verhoogde spierspanning ontstaat een verminderde mate van doorbloeding en zullen alle spieren van je lichaam sneller verzuren en uiteindelijk verzuurd blijven. Maar hoe komt het dan dat je alleen last krijgt van je linkerschouder? Of alleen van je rechterelleboog? Een vaak gehoorde opmerking is: Dat is mijn zwakke plek.

Maar waarom is dat de zwakke plek?

Stress levert dus een hogere spierspanning op door je hele lichaam. Maar op de plekken waar de spierspanning al te hoog is creëer je dan de spreekwoordelijke druppel. Dit komt doordat de spierspanning hier op een andere manier al hoog gehouden wordt. Dat zit ‘m in het bewegingsgedrag. Door op een natuurlijke manier te bewegen belast je alle spieren in je lichaam gelijkmatig. Maar trekt je bijvoorbeeld je schouder naar voren bij alles wat je vastpakt, dan creëer je daarmee al een verhoogde spierspanning in je schouderspieren. Dan kan stress de katalysator zijn, maar het probleem zit dan in je bewegingsgedrag. En dat kun je veranderen.

 

Wat ook een rol speelt is dat mensen die gestrest zijn en pijn hebben vaak minder goed slapen. Dit komt onder andere door de continue aanmaak van adrenaline. Hierdoor neemt de vermoeidheid toe. Een vermoeid lichaam heeft een hogere spierspanning en is gevoeliger voor stress. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van fysieke klachten, zorgen, stress en weer meer klachten.

Het is dus van groot belang om tijdig te reageren op pijnprikkels en stresssignalen. Zorg dus voor voldoende slaap en gezond voedsel. Neem voldoende rust om je lichaam te laten herstellen, zorg voor ideale werkomstandigheden, zoals een goed ingerichte werkplek. En het belangrijkste: zorg dat je bewegingsgedrag in orde is.

Voor werkgevers is het dus juist in tijden van recessie van groot belang om adequaat te reageren op signalen vanaf de werkvloer.
 

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee − een =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.