De Gelmat

Je ziet ze niet zo veel meer maar af en toe kom je ze nog tegen. De gelmat. Wij zijn er geen voorstander van. Er zit namelijk een groot nadeel aan het gebruiken van gelmatten. We zullen hieronder uitleggen waarom.

Het risico van de gelmat
Een gelmat op het bureau ondersteunt je onderarmen of polsen. Het gevolg hiervan is echter dat je je armen minder gaat bewegen. Hierdoor ga je meer, of alleen nog maar, vanuit je polsen bewegen. De polsgewrichten en de spieren van de onderarm zijn hier niet op gebouwd, waardoor er klachten kunnen ontstaan in onderarmen, polsen en handen.

Functie polsgewricht
Het polsgewricht zou bij bijna alle bewegingen stabiel moeten zijn, zodat de beweging kan plaatsvinden in het schouder- en ellebooggewricht. Dit geldt voor bewegingen als zagen, sturen, iets uit de kast pakken en ook voor muizen dus.

Functie onderarmspieren
De meeste onderarmspieren hebben de functie om de vingers te bewegen. Deze spieren hechten rondom je elleboog aan en op verschillende punten in je vingers. Voel maar eens wat er gebeurt in je onderarm als je met je vingers beweegt. De spieren in je onderarm spannen aan en ontspannen afwisselend. Met deze spieren kun je ook je pols bewegen maar ze zijn er niet voor gemaakt om dat de hele dag te doen. Overmatig scharnieren in de pols kan bijvoorbeeld een tennis- of golfelleboog tot gevolg hebben. Ook bij klachten zoals RSI, koude handen, gespannen onderarmspieren, pijn in de polsen of handen kan de oorzaak liggen in het overmatig scharnieren van de pols.
Pijnvrij muizen
Leg je onderarmen of handen tijdens muizen en typen dus niet neer. Ook niet op tafel. Zorg er voor dat je armen vrij kunnen bewegen als je muist of typt en dat de beweging komt vanuit het schouder- en ellebooggewricht.
Aanverwante artikelen over RSI en ergonomische hulpmiddelen:
Hoe kies je een muis die je helpt RSI te voorkomen?
Armleuningen omhoog of juist naar beneden?
This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 3 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.