Aanpak RSI-klachten – fysiek of mentaal?

Vorige week werden we gebeld door een bedrijfsarts. Hij had diezelfde dag in de krant gelezen dat er uit een onderzoek was voortgekomen dat de oorzaak van RSI-klachten zit in:

  • weinig afwisseling in taken
  • lage waardering van het werk
  • gelijktijdig telefoon en computer gebruik
  • overmatige toewijding aan het werk
  • doorwerken tijdens de lunchpauzes

Maar wat vooral interessant was dat hij concludeerde dat een methode met een psychologische insteek de enige goede behandeling zou zijn bij RSI-klachten. Hij zei ‘Je kunt immers aspecten als, weinig afwisseling in taken, lage waardering van het werk, overmatige toewijding aan het werk en doorwerken tijdens de lunchpauzes niet door een fysieke insteek aanpakken.’

Hieronder een uitleg hoe wij daar naar kijken. Je kunt juist met een fysieke methode mensen goed bewust maken van de invloed van bovenstaande factoren op het lichaam. Het lichaam geeft al, voordat er pijnklachten ontstaan, signalen af dat het overbelast raakt. Als je iemand leert om deze signalen te herkennen en juist te interpreteren dan kan iemand daar ook naar handelen.

Zo kan iemand die merkt dat hij spierspanning opbouwt in zijn schouders leren om de spierspanning los te laten. Als het niet meer lukt die spierspanning los te laten omdat hij zich teveel toewijd aan het werk dan weet hij dat de grens is bereikt. Gaat hij toch door dan weet hij dat er klachten gaan ontstaan. De meeste mensen zijn dan in staat om zonder psychologische begeleiding de juiste keuze te maken.

Hieronder vind je het artikel.

Artikel Volkskrant

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Reactie op Aanpak RSI-klachten – fysiek of mentaal?

  1. Anonymous schreef:

    Hallo,

    als oud cursist kan ik jullie stellingen onderschrijven….leuk dat het goed met jullie gaat!

    Paul Aelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + vijf =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.