Pijn in je nek of schouders, rugpijn – gebruik je heupen.

Bijna iedereen weet wel dat je bij het tillen je knieën moet buigen om rugklachten te voorkomen. Maar wat bijna niemand weet is dat het net zo belangrijk is om je heupen te gebruiken. Bovendien speelt het gebruik van je heupen een heel belangrijke rol bij het voorkomen van pijn in je nek en schouderklachten.

Als je staat en alleen je knieën buigt , gaat je bovenlichaam recht naar beneden. Probeer maar eens. Je komt dan gehurkt uit. Best handig als je even iets kleins van de grond wilt pakken, maar zodra je iets wilt tillen wat groter is – bijvoorbeeld een stoel – dan heb je een probleem. Je krijgt het moeilijk omhoog vanuit hurkzit.

Om iets groots te kunnen tillen moet je zowel je knieën als je heupen gebruiken. Je kunt ook bukken zonder je heupen te gebruiken, maar dan moet je in je rug buigen. Als je rug buigt wordt deze veel zwaarder belast. En omdat bij het buigen van de rug de schouders naar voren komen, worden zowel de schouder- als de nekspieren overmatig aangespannen. Dit zorgt voor een vergrote kans op klachten.

Bij het bukken op de juiste manier buig je dus zowel in je heupen als in je knieën. De rug blijft recht. Op de onderstaande afbeeldingen kun je het verschil zien tussen hurken, bukken zonder heupen en bukken met heupen.
Kijk maar eens of je tijdens het bukken je heupen kunt ‘vinden’.This entry was posted in Algemeen and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 6 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.