Sta ik recht? Check het met een loodlijn

Je hebt vast wel eens gehoord dat een ‘goede houding’ belangrijk is. Het verkleint het risico op fysieke klachten zoals rug-, nek- , schouderpijn en RSI-klachten.

Maar wat is eigenlijk een goede houding? Om dat te kunnen bepalen moeten we eerst weten wat bedoeld wordt met ‘houding’. Want dat is eigenlijk best wel lastig. Mensen staan of zitten  eigenlijk nooit helemaal stil en daarom kun je niet echt spreken van ‘een houding’. Zelfs als je denkt helemaal stil te staan, wat alleen lukt als je heel erg je best doet, dan nog zul je altijd een klein beetje bewegen. Al is het maar om in en uit te ademen.  Bij Interfysiek spreken we daarom liever over ‘bewegingsgedrag’ in plaats van houding. En omdat beweging altijd een samenwerking is tussen meerdere gewrichten en spieren spreken we over ‘bewegingsketens’. Bij een functionele bewegingsketen werken de gewrichten en spieren in een natuurlijke combinatie en volgorde met elkaar samen.

Als je wilt weten of je ‘houding’ goed is kunt je een aantal dingen vrij makkelijk checken. Bij een natuurlijke bewegingsketen van de benen, het bekken en de rug bij het staan, staan van de zijkant gezien schouder, heup en enkel in één lijn. De schouders zijn ontspannen en de schouderkop wijst iets schuin naar voren. Het gewicht is gelijkmatig over de hele voet verdeeld. Van de voorkant gezien staan de heupen op gelijke hoogte, zo ook de schouders en zou de loodlijn het lichaam in twee gelijke delen moeten verdelen.

Als hulpmiddel zou je een foto van jezelf kunnen maken en een loodlijn vanaf de enkels recht omhoog trekken. Bij het frontaal aanzicht kun je een loodlijn van recht tussen de enkels omhoog trekken. Als het goed is zijn links en rechts dan symmetrisch.

Wat als de enkel, heup en schouder niet op één lijn staan of links en rechts asymmetrisch zijn? Mogelijk is de bewegingsketen van de wervelkolom en de benen dan verstoord. Het is aan te raden om je bewegingsgedrag eens te laten checken door een specialist. Wellicht kun je hiermee klachten in de toekomst voorkomen of oplossen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een foto met een loodlijn. Schouder, heup en enkel staan in een lijn.

Vrouw staat met rechte rug en ontspannen nek en schouders.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

2 Reacties op Sta ik recht? Check het met een loodlijn

  1. Karin van Gils schreef:

    Hoi,

    Leuk artikel!
    Alleen een vraag; waarom nemen jullie het hoofd er niet bij? Staat in dit geval keurig er bovenop. En de stand van het hoofd is mede bepalend voor de hele statiek.
    groetjes, Karin

    • casper schreef:

      Hallo Karin,
      Bedankt voor je reactie. Voor de stand van het hoofd is niet direct een vaste referentie te vinden wanneer het gaat om de betreffende loodlijn. Maar het klopt inderdaad dat deze mede bepalend is voor de statiek.

      Casper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + achttien =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.