RSI in de vakantie

Bij sommige mensen die last hebben van RSI, nekklachten of schouderklachten worden de klachten in de vakantie ineens minder. Bij andere mensen nemen de klachten juist toe. Hoe kan het dat dezelfde soort klachten bij de ene persoon toenemen en bij de andere persoon juist niet?

Om dat te kunnen verklaren, zullen we moeten gaan kijken naar de oorzaak van de klachten. Vaak zit de oorzaak in de manier van bewegen. Door een onnatuurlijk bewegingsgedrag worden de spieren op zo’n manier gebruikt dat deze pijn gaan doen. Of deze klachten toe- of juist afnemen, hangt af van de mate waarin er ‘verkeerd’ wordt bewogen tijdens de vakantie.

Sommige mensen gaan beter bewegen als zij het dagelijkse ritme van kantoor, auto en thuis zitten, loslaten. Ze zijn op vakantie bijvoorbeeld meer in beweging doordat zij een actieve vakantie houden. Daarnaast is men tijdens de vakantie vaak wat minder gestrest, waardoor de spierspanning naar beneden gaat en men ook weer beter gaat bewegen – met als gevolg een betere doorbloeding en herstel van de geïrriteerde spieren en pezen.

Maar het kan ook voorkomen dat iemand meer ontspant, beter gaat bewegen en toch plotseling tijdens de vakantie veel meer schouderklachten krijgt. Dit kan komen doordat er al langere tijd zenuwen en bloedvaten worden afgekneld. Deze krijgen weer ruimte als gevolg van het betere bewegen, waardoor je plotseling een heleboel opgebouwde pijn kunt voelen. Dat kan erg verwarrend en eng zijn: Je hebt het gevoel dat je lekker ontspannen bent en ineens krijg je pijn terwijl er geen computer of werk in de buurt is! Toch is het op zichzelf natuurlijk juist goed dat je als er pijn in je lichaam zit dat ook daadwerkelijk voelt.

De vakantie is een goed moment om eens rustig de tijd te nemen om je lichaam te voelen. Probeer goed te voelen hoeveel spanning je hebt opgebouwd. Neem het serieus als je voelt dat er bijvoorbeeld veel spanning in je schouders zit. Voor veel mensen is het logisch dat je meer ontspannen bent aan het einde van de vakantie, maar het is ook een teken dat je in de periode daarvóór op bepaalde plekken in je lichaam spanning had opgebouwd. Het risico bestaat dat je deze spanning opnieuw gaat opbouwen zodra je weer aan het werk gaat.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × een =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.