Net afgestudeerd en dan RSI

Daar zit je dan met je diploma. Je scriptie met veel pijnstillers en wekelijkse massages net af kunnen krijgen. En nu kun je geen half uur meer achter de pc of je vergaat van de pijn in je schouders en armen. Op zijn zachtst gezegd niet de ideale situatie om de arbeidsmarkt op te gaan.

Helaas overkomt dit steeds meer jonge starters op de arbeidsmarkt. Wij zien ze hier dagelijks bij Interfysiek. En het lijkt wel of de RSI-klachten op een steeds jongere leeftijd beginnen. Naar alle waarschijnlijkheid komt dat doordat kinderen op steeds jongere leeftijd steeds langer achter de computer gaan zitten. Daarnaast krijgen zij te weinig lichaamsbeweging waardoor de motoriek zich minder goed ontwikkelt. Het gevolg is een onnatuurlijk bewegingspatroon waardoor (RSI-) klachten ontstaan.

Veruit de meeste mensen met RSI-klachten gaan in eerste instantie naar een fysiotherapeut of een masseur om de spieren te laten losmaken. In de meeste gevallen heeft dit geen blijvend resultaat. Dat komt doordat er met massages geen verandering in het bewegingsgedrag ontstaat. Men blijft het lichaam op de zelfde manier gebruiken en dus de zelfde ‘fouten’ maken. De klachten komen dan weer terug.

Wat bij beginnende klachten mogelijk wél kan werken is veel meer bewegen. Vooral jonge mensen kunnen dan automatisch een meer natuurlijk bewegingspatroon aannemen. Als je dan bijvoorbeeld voldoende sport, is het mogelijk dat het natuurlijker bewegingspatroon ook in de dagelijkse handelingen meer geautomatiseerd wordt. Het risico is echter dat het onnatuurlijke bewegingspatroon zodanig is ingeslepen dat het ook tijdens het sporten mis gaat. In dat geval zullen de klachten dan alleen maar erger worden.

Zodra een onnatuurlijk bewegingspatroon is ingeslepen, maakt het niet zo veel meer uit wat voor activiteit iemand verricht. Hij gebruikt de spieren ‘verkeerd’ bij alles wat hij doet en de klachten zullen niet meer verdwijnen. Als dit het geval is, dan zal iemand een structureel motorisch leerproces moeten volgen om weer natuurlijk te leren bewegen. Onze cursisten zeggen vaak dat ze het gevoel hebben dat zij alles weer helemaal opnieuw moeten leren. Van lopen tot het optillen van een theekopje. Dat kost een hoop moeite maar het is een blijvende oplossing.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + acht =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.