Hoe je een laptop verantwoord gebruikt (repost)

Sinds het begin van de Corona crisis krijgen wij veel vragen van mensen die lichamelijke klachten krijgen door thuis werken. Een belangrijke rol speelt daarbij de instelling van de werkplek. Het leek ons daarom handig om eens een paar posts van de afgelopen jaren uit de oude doos te halen die kunnen helpen bij het ergonomisch instellen van de werkplek. Deze zullen we de komende weken reposten.  

Een laptop is handig omdat hij klein en compact is. Maar daar zit ook een groot nadeel aan. Je kunt hem makkelijk verkeerd gebruiken. Hierdoor kun je RSI, rugklachten, nekklachten of schouderklachten ontwikkelen.

Veel klachten worden veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen. Bij een laptop zitten het beeldscherm en het toetsenbord dicht bij elkaar. Om goed in het beeldscherm te kunnen kijken ben je hierdoor geneigd om helemaal naar voren te buigen en daarbij de schouders op te trekken.
Het gevolg is dat de nek-, en schouderspieren overmatig moeten aanspannen en de druk op de onderrug toeneemt. Het risico op RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten neemt hierdoor enorm toe.

Hier een aantal tips om je laptop beter te gebruiken

  • Zorg dat je recht in je stoel zit met je schouders ontspannen.
  • Beweeg vanuit je bovenarmen. De hoogte van je bureau dient zo te zijn dat wanneer je goed rechtop zit je schouderspieren ontspannen kunnen blijven bij het typen en muizen. Je kunt dan met je armen net boven het bureau bewegen, zodat je armen vanuit de bovenarmen kunnen worden aangestuurd en je polsen stabiel kunnen blijven. Leg de onderarmen of polsen dus niet op het bureaublad, want dit heeft tot gevolg dat je gaat bewegen vanuit je polsen. Dat kan klachten veroorzaken in de onderarmen, polsen of handen. Vaak staan bureaus te hoog ingesteld waardoor het niet vol te houden is om vanuit de bovenarmen te bewegen.
  • Gebruik een los toetsenbord en een aparte muis
    Je kunt een normaal toetsenbord nemen of een minitoetsenbord. Een minitoetsenbord heeft twee voordelen. Hij past beter in je tas en omdat het numerieke deel ontbreekt is hij veel smaller. Daardoor kun je de muis dichterbij leggen. Je hoeft je arm dan minder ver opzij te tillen om te muizen. Neem er wel eentje waarbij de letters net zo ver uit elkaar staan als bij een normaal toetsenbord. Anders wordt het een beetje priegelen met typen. Over het kiezen van een geschikte muis schreven we eerder een artikel. Klik hier als je dat wilt lezen.

Zet je laptop zo dat je makkelijk rechtop kunt blijven zitten
Doordat je het losse toetsenbord en de muis gebruikt, kun je de laptop op een verhoging zetten.
Je kunt nu makkelijker rechtop blijven zitten met je schouderspieren zoveel mogelijk ontspannen. Zorg dat je hoofd recht staat. Stel de hoogte van je beeldscherm nu zo in dat je ontspannen in je laptop kunt kijken. Vaak zal er een behoorlijke verhoging nodig zijn om de juiste hoogte te bereiken. Gebruik hiervoor een beeldschermverhoger, een dockingstation of gewoon een aantal pakken papier. Het voordeel van een dockingstation is dat je een ander beeldscherm kunt nemen als je dat wilt.

Tekening van persoon achter bureau met laptop zonder RSI, rugklachten, nekklachten of schouderklachten.

Als het beeldscherm op de juiste hoogte staat is het makkelijker om rechtop te zitten

Neem rustig de tijd
Check voor jezelf voordat je met je laptop aan het werk gaat even hoe je zit en hoe je de werkplek hebt ingesteld. Maak er een gewoonte van om steeds als je van werkplek verandert opnieuw de instellingen te checken! Hiermee kun je het risico op klachten fors verminderen.

Tot slot zie je op de afbeelding rechts hoe het er uit ziet als je de laptop werkplek goed hebt ingericht.

 

 

 

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.