Een handige laptopsteun die lekker hoog kan

Bijna iedereen zit tegenwoordig meerdere uren per dag achter zijn laptop. Sommige mensen werken er zelfs dagelijks acht uur of meer mee. Een laptop is natuurlijk handig omdat je deze overal mee naar toe kunt nemen. Maar er kleeft ook een groot nadeel aan – het is lastig om goed rechtop te blijven zitten. Met als mogelijk gevolg pijn in nek, schouders, armen en rug. En als je pech hebt heb je er zo veel last van dat je productiviteit er onder lijdt.

Bij rug-, nek-, schouder- en armklachten wordt de oplossing vaak gezocht in af en toe pauze houden, stoppen met werken of pijnstillers slikken. Over het algemeen heeft dit weinig effect of het gaat dermate ten koste van de productiviteit dat de baas er niet vrolijk van wordt.

De reden dat pauze houden of pillen slikken niet helpt is simpel. Je lost het probleem er niet mee op  en dus verdwijnen klachten ook niet. Als je de klachten op wilt lossen zul je de oorzaak moeten aanpakken. De oorzaak van veel klachten bij het werken met de laptop kun je zien door goed te kijken naar hoe mensen zitten en bewegen als ze achter de laptop zitten.

Vrijwel iedereen die aan zijn laptop zit te werken zit onderuitgezakt of hangt krom voorovergebogen en soms ook scheef naar één kant. Beide varianten zorgen er voor dat er een verhoogde spanning op de nek-/schouderspieren ontstaat en dat de armen op het werkblad worden gesteund. Het gevolg is dat de bovenarmen worden geblokkeerd en alleen de polsen en handen kunnen bewegen. Met als gevolg een overbelasting van de onderarmspieren. Zowel de nek-/schouderspieren als de onderarmspieren gaan snel pijn doen als deze te veel worden aangesproken en weinig tot geen ontspanning meer krijgen.

Nek schouderklachten door verkeerd zitten

Een typische houding bij een te laag ingesteld beeldscherm

Tekening van persoon achter bureau met laptop zonder RSI, rugklachten, nekklachten of schouderklachten.

Als het beeldscherm op de juiste hoogte staat is het makkelijker om rechtop te zitten

De meeste mensen zetten de laptop gewoon op tafel en gaan er dan mee aan het werk. Het gevolg is dat het beeldscherm veel te laag staat en men met het hoofd naar het beeldscherm gaat. Daardoor kom je geheel onderuitgezakt of voorovergebogen uit. Door de hoogte van je laptop aan te passen wordt het een stuk gemakkelijker om rechtop te blijven zitten. Het beste is om het beeldscherm op ooghoogte te zetten zodat je recht in je scherm kunt kijken als je rechtop zit. Als de tafel op de juiste hoogte staat ingesteld is dit vaak een flinke verhoging. Nadeel is dat de meeste laptopsteunen simpelweg niet hoog genoeg kunnen waardoor je er alsnog boeken of pakken papier onder moet gaan zetten.

Onlangs kwam een client van ons met een laptopsteun die wel flink hoor ingesteld kan worden. Behalve dat deze hoog genoeg kan is hij ook nog redelijk makkelijk mee te nemen. Als hij opgesteld staat is er onder de steun nog ruimte om spullen neer te leggen. Het gaat om deze steun.

Je hebt nu wel een los toetsenbord en een losse muis nodig.
Je kunt een normaal toetsenbord nemen of een minitoetsenbord. Een minitoetsenbord heeft twee voordelen. Hij past beter in je tas en omdat het numerieke deel ontbreekt is hij veel smaller. Daardoor kun je de muis dichterbij leggen. Je hoeft je arm dan minder ver opzij te tillen om te muizen. Neem er wel eentje waarbij de letters net zo ver uit elkaar staan als bij een normaal toetsenbord. Anders wordt het een beetje priegelen met typen. Het is natuurlijk even investeren. En als je steeds op een ander plek werkt dan moet je aan het begin van de dag even de tijd nemen om het in te stellen. Maar je zult merken dat het veel prettiger werkt!

 

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + veertien =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.