Consultants, zzp’ers en freelancers moeten creatief zijn met ergonomie

Als consultant, zzp’er of freelancer heb je vaak het probleem dat je niet je eigen werkplek kunt uitzoeken. Misschien zit je zelfs meerdere dagen in de week met je laptop op verschillende plekken. De ene keer op je eigen kantoor, dan weer bij de klant, in een hotel of thuis aan de eettafel. En iedere keer zit je weer dubbelgevouwen in dat kleine schermpje te turen. De ideale manier dus om RSI, rugklachten, nekklachten, of schouderklachten te ontwikkelen.

Nagenoeg iedereen gaat na verloop van tijd met zijn gezicht richting zijn beeldscherm. Als je met een laptop werkt, betekent dit meestal dat je met je rug krom gaat zitten omdat het beeldscherm te laag zit. Krom zitten betekent voor je lijf een verhoogde druk in de onderrug, hoge spanning in de nek- en schouderspieren, en mogelijk een afknelling van de bloedvaten en zenuwbanen die richting de armen gaan. Dit kan tot gevolg hebben dat je klachten krijgt.

Door je werkplek goed in te richten kun je voorkomen dat je ‘gedwongen’ wordt om op een verkeerde manier te zitten. Dit betekent dat je beeldscherm recht voor je gezicht moet staan als je recht zit en dat je je armen vrij moet kunnen bewegen tijdens het typen en muizen. Daarbij dienen je schouders ontspannen te kunnen blijven. Het toetsenbord moet dus laag genoeg staan om dit voor elkaar te kunnen krijgen. Dit wordt een probleem bij een laptop waarbij het beeldscherm vastzit aan het toetsenbord.

Om dit probleem te tackelen kun je een los toetsenbord en een losse muis meenemen. Omdat je mobiel moet blijven zou je een lichtgewicht minitoetsenbord kunnen nemen en een niet al te zware muis. Het lettergedeelte van zo’n minitoetsenbord is meestal net zo breed als bij een normaal toetsenbord, en het numerieke deel zit er, net als bij veel laptops, in verwerkt. Daardoor is het geheel smaller dan een normaal toetsenbord. Doordat je nu je toetsenbord losgekoppeld hebt van de laptop, kun je de laptop en daarmee het beeldscherm op een andere hoogte zetten. Daarvoor zijn er speciale standaards te koop, maar je kun er natuurlijk van alles voor gebruiken: stapeltje boeken of een lege doos bijvoorbeeld. Als je je werkplek eenmaal goed hebt ingericht moet je nog wel zorgen dat je goed gaat zitten.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 − drie =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.