Thuiswerken – tips om je werkplek ergonomisch in te richten

Misschien heb je al regelmatig last van je rug, nek, schouders of armen tijdens het werken met de pc of laptop. Als je dan ineens moet werken op een werkplek die niet optimaal is ingericht dan kan dat de klachten snel verergeren. En als je pijn hebt ben je minder productief. Ook als je geen klachten hebt werk je simpelweg prettiger op een goed ingestelde werkplek. Omdat veel van ons plotseling veel meer thuis moeten werken hierbij even een paar tips om je werkplek zo goed mogelijk in te stellen. Waardoor je hopelijk klachten kunt voorkomen.

Tip 1. De stoel

Probeer een stoel te vinden waar je makkelijk op kunt zitten met je voeten plat op de grond. De stoel moet dus niet te hoog zijn. Je voeten moeten goed op de grond kunnen steunen en je benen moeten kunnen ontspannen. Zet je voeten op heupbreedte op de grond en laat je benen losjes opzij vallen. Bij een instelbare bureaustoel kun je de hoogte uiteraard gewoon instellen op de gewenste hoogte.

Voor de meeste mensen is een stoel met een zo recht mogelijke rugleuning goed om de natuurlijke krommingen van de rug te ondersteunen. Zoek dus een stoel met een stevige rechte rugleuning.

Tip 2. De bureauhoogte

Bij een instelbaar bureau kun je de hoogte als volgt instellen. Stel de hoogte van je bureau zo in dat wanneer je goed rechtop zit je schouderspieren ontspannen kunnen blijven bij het typen en muizen. Beweeg met je armen vrij boven het bureau en houd je polsen stabiel. Leg de onderarmen of polsen dus niet op het bureaublad. Dit heeft vaak tot gevolg dat je gaat bewegen vanuit je polsen. Dit kan klachten veroorzaken in de onderarmen, polsen of handen.

Met enige creativiteit kun je thuis een ergonomische werkplek maken

Aan de keukentafel

Misschien heb je thuis geen instelbaar bureau tot je beschikking. Dan ben je wellicht veroordeeld tot de keukentafel. Deze is eigenlijk altijd te hoog. Hierdoor zal je naar voren gaan leunen met je armen op de tafel. Dat is ongunstig voor nek, schouders, onderarmen en polsen. Wat je dan kunt doen is zorgen dat je de (bureau)stoel hoger instelt. Of, als je op  een keukenstoel zit, op een andere manier zorgen dat je hoger komt te zitten. Daarnaast heb je een ondersteuning nodig voor je voeten. Dus een voetenbankje of iets dergelijks.  

 

Tip 3. Hoogte beeldscherm

Om de ideale hoogte van je beeldscherm te bepalen is het belangrijk om goed rechtop te gaan zitten met de schouderspieren zoveel mogelijk ontspannen. Zet je gezicht recht naar voren. Stel de hoogte van je beeldscherm nu zo in dat je ontspannen in het beeldscherm kunt kijken. Vaak zal er een behoorlijke verhoging nodig zijn om het beeldscherm op de juiste hoogte te zetten. Gebruik hiervoor een beeldschermverhoger of gewoon een aantal pakken papier.

Hoogte instelling bij laptop

Bij het werken met een laptop geldt hetzelfde wat betreft de instelling van de hoogte. Zet gewoon de hele laptop op een verhoging. Je hebt nu wel een los toetsenbord en een losse muis nodig want het toetsenbord van de laptop is nu natuurlijk veel te hoog.

Tekening van persoon achter bureau met laptop zonder RSI, rugklachten, nekklachten of schouderklachten.

Een goed ingestelde werkplek met de laptop in een laptopsteun en op een verhoging. Los toetsenbord en muis

 

Tip 4. De plaats van het toetsenbord

Plaats je toetsenbord zo dat je, als je je armen net hebt opgetild boven het bureaublad, je handen boven het toetsenbord zweven. De beweging van het typen en muizen komt nu vanuit je bovenarmen. Je schouderspieren moeten ontspannen kunnen blijven. Als je met rechts muist kan het handig zijn om een toetsenbord zonder numeriek deel te gebruiken. Dit zorgt er voor dat je de muis een stuk dichterbij kunt leggen. Hierdoor hoef je je arm minder ver op te tillen. Dat is dus minder zwaar.

 

 

Tot slot.

Wij wensen iedereen veel sterke toe. Hopelijk maken deze tips het iets aangenamer om thuis te kunnen werken. Mocht je vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × twee =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.