Tintelingen in armen achter de computer

Tintelingen, een slapend gevoel en krachtsverlies in de armen en handen zijn symptomen die vaak voorkomen bij mensen die langdurig achter de pc zitten. Daarnaast zijn de handen vaak koud of voelen ze dik en opgezwollen aan. Behalve dat het een vervelend gevoel geeft, kan het ook behoorlijk schrikken zijn als je het idee hebt de controle over je armen te verliezen. Omdat uit medisch onderzoek vaak geen bijzonderheden voortkomen wordt het vaak afgedaan als aanstellerij of een psychisch probleem. Lees ook : Geen bijzonderheden uit medisch onderzoek, maar wel RSI klachten?

Oorzaak van de symptomen
Over het algemeen zijn deze symptomen het gevolg van een verminderde doorbloeding en geleiding van de zenuwbanen. Vermindering van de doorbloeding kan als gevolg hebben dat je koude handen krijgt en de toevoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen vermindert. Afknelling van zenuwbanen kan leiden tot krachtsverlies, tintelingen en een slapend of doof gevoel in de armen en handen.
Hoe kunnen deze afknellingen ontstaan?
De bloedvaten komen vanaf het hart en lopen onder langs de hals door de nekspieren, langs het sleutelbeen en vertakken zich verder in de arm. De zenuwbanen komen vanuit de nekwervels en lopen voor een groot deel parallel aan de bloedvaten de arm in. De afknelling kan ontstaan door een standsverandering van de nekwervels, van het sleutelbeen en schouderblad, of door een verhoogde spierspanning in de nek, schouders of armen.
Hoe los je dit op?
Voordat je dit kunt oplossen zul je eerst de oorzaak van de standsverandering van de nekwervels, van het sleutelbeen en schouderblad en/of de verhoogde spierspanning moeten vinden. Soms zit de oorzaak in een ziekte of een groeiafwijking. In dat geval kan de huisarts of specialist het beste advies geven. Maar veel vaker zit de oorzaak in de manier waarop men het lichaam gebruikt. De oorzaak is dan een onnatuurlijke manier van bewegen.
Natuurlijk bewegen
Een standsafwijking van de rug- en nekwervels en de stand van het sleutelbeen kun je beïnvloeden door weer op een natuurlijke manier te leren bewegen. Bij de natuurlijke stand van de wervelkolom hebben de zenuwen en bloedvaten normaal gesproken voldoende ruimte om vrij te geleiden en doorstromen. Daarnaast heeft iemand die ‘goed’ beweegt normaliter ook automatisch de juiste spierspanning. De invloed van de manier van bewegen op de spierspanning kun je goed zien op de afbeeldingen.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Reacties op Tintelingen in armen achter de computer

 1. Wim schreef:

  Ik loop al vanaf April 2008 te dokteren. Bij Fysio geweest (niets gevonden), bij Neurologie geweest (niets), bij Reumatologie (niets).

  Nu, Dec.2008, heb ik dankzij dit artikel waarschijnlijk het probleem te pakken. Snapt iemand dat geen enkele dokter dit is opgevallen?

 2. Interfysiek schreef:

  Hoi Wim,

  Fantastisch om te horen dat je waarschijnlijk je probleem te pakken hebt!

  In medische onderzoeken wordt vaak erg lokaal gekeken. Artsen zijn vaak niet opgeleid om te kijken naar de manier waarop mensen bewegen en dan een link te leggen tussen het bewegingsgedrag en de klachten. Daardoor wordt er dan niets gevonden terwijl er toch klachten zijn.

  Door te kijken naar het bewegingsgedrag kunnen jarenlange klachten soms ineens verklaard worden.

  – Hein Halfschepel

 3. Lotte schreef:

  Dit is ook precies waar ik last van heb! Is vorige week begonnen met steken en tintelingen in mn vingers, nu heb ik voornamlijk last van een dood en tintelent gevoel in beide armen. Ik zit hele dagen (vaak gespannen) achter de PC en heb er nu inmiddels continue last van dan. De dokter heeft me naar de fysio verwezen. Dan moet het goed gaan komen!

 4. Wim schreef:

  Nou, inmiddels sta ik op de wachtlijst voor een nekoperatie. Uit een MRI scan bleek dat m'n ruggemerg wordt ingedrukt waarbij de zenuwwortels onder druk staan. Ik loop dagelijks met forse pijn in m'n handen waardoor ik geen volledige dagen meer kan werken. Ze vallen er rond het middaguur bijna af… ALs ik nu ook pijn in m'n benen krijg wordt ik acuut geholpen… Neem dagelijks pijnstillers. Tot zover mijn verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − zeven =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.