Overbelaste nek- en schouderspieren? Maak ze minder sterk – en de klachten verdwijnen!

Een zeurend pijnlijk gevoel in nek en schouders. Wie kent het niet. Vooral mensen die veel achter de computer zitten hebben er last van. Het is een pijn die vaak aan het einde van de werkdag het meest aanwezig is en in de loop van de werkweek nog meer. Soms gaat de pijn uitstralen naar het hoofd of de armen. Ook gaat het nog wel eens samen met pijn in de armen, ellebogen en polsen. Als het lang genoeg duurt en steeds heftiger wordt dan wordt ziekmelden onvermijdelijk.

Een oplossing die nog wel eens gekozen wordt is het versterken van de nek-/schouderspieren. De gedachte hierachter is dat de spieren overbelast zijn en dus niet genoeg aankunnen. Als je de spieren versterkt zouden ze meer aankunnen en dan zouden de klachten verdwijnen. Dit lijkt een logische gedachte.

In schema ziet dat er zo uit

Schema 1 nieuwsbrief okt '15

Toch werk deze aanpak meestal niet. Bij observatie is te zien dat een groot deel van de beeldschermwerkers de nek-/schouderspieren vrijwel de hele dag overmatig aanspant. Dit kan o.a. een gevolg zijn van een gebogen of een overstrekte wervelkolom. In de volksmond ‘een slechte houding’.

En dat overmatig aanspannen van de nek-/schouderspieren stopt vaak niet als het pc-werk klaar is! Ook  met koffie  halen, naar de printer lopen of in de auto naar huis rijden blijft dit bewegingspatroon aanwezig.

 

Met andere woorden; de nek-/schouderspieren worden de hele dag overmatig aangespannen en dus ook getraind! Dit is te zien en te voelen aan de spieren. De meeste mensen met langdurige nek-/schouderproblemen hebben hele dikke sterk ontwikkelde nek-/schouderspieren. De spieren zijn ook uit verhouding met de spiergroepen in de rug en de armen. Het gevolg van nog meer trainen van overbelaste spieren is nog meer overbelasting en mogelijk nog meer klachten.

 

Om het probleem wel op te kunnen lossen is een geheel andere benadering nodig. Als we er door observatie en analyse zijn achter gekomen dat de oorzaak zit in het overmatig aanspannen van de nek-/schouderspieren dan is dat ook waar we moeten insteken. Dus zorgen dat de spieren niet langer overmatig worden aangespannen. En als het aanspannen een gevolg is van het te veel buigen of strekken van de wervelkolom dan moet iemand dus eerst leren om de wervelkolom op de juiste manier te bewegen.

 

In schema komt het er dan zo uit te zien

Schema 2 nieuwsbrief okt '15

Een juiste analyse van het probleem is dus essentieel. Wordt daar een misser gemaakt dan is de kans groot dat oorzaak en gevolg door elkaar worden gehaald. Bij een juiste analyse kan ook een juiste oplossing gekozen worden waardoor het probleem kan worden opgelost.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

2 Reacties op Overbelaste nek- en schouderspieren? Maak ze minder sterk – en de klachten verdwijnen!

 1. Sahar schreef:

  Ik heb veel last van me nek aan de linker kant en ook me schouder doet daar aan mee ik kan naar rechts draaien maar naar links doet veel pijn naar voren doet geen pijn perse maar je voelt het wel naar achteren doet het wel pijn. Eerst dacht ik dat ik me spieren niet genoeg ontspannen had want ik Werd wakker met dit probleem maar later kwam ik er achter dat ik mijn super zware voetbaltas van het hele team had gedragen aan die kant. Heb je misschien tips om de pijn te verminderen en dat het snel weg gaat. Alvast bedankt

  • casper schreef:

   Beste Sahar,

   Bedankt voor je mail. probeer in elk geval eens om er op te letten of je je schouder wel ontspannen hebt hangen. Als ze ontspannen hangen dan hangen ze iets naar voren, probeer maar eens. Trek ze in elk geval niet naar achter om bijvoorbeeld rechter proberen te staan. Verder kan het zinnig zijn om te kijken naar hoe je verder staat, zit of loopt. Mocht je er niet uitkomen dan kan je altijd even langskomen. laat maar even weten.

   Mvg Casper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + tien =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.