Minder rugklachten met core-stability?

Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan core-stability oefeningen. Vooral bij fysieke klachten zoals rug-, nek- en schouderklachten.
Gek genoeg is er helemaal niet zo veel bewijs dat het echt effectief is. Lees bijvoorbeeld maar eens dit literatuuronderzoek

Er worden wel effecten gevonden maar die zijn nauwelijks meer effectief dan bij andere oefeningen of bijvoorbeeld een wandelprogramma. Onderstaand vind je hiervoor een mogelijk verklaring en een manier waarop het misschien wel efficiënt kan zijn.

Waardoor wordt de stabiliteit van de romp bepaald? Een groot deel van de stabiliteit komt voort uit de vorm van de wervelkolom. Staat deze in de natuurlijke curves dan ontstaat er al stabiliteit; puur door de steun van de botten. Spierkracht is dan slechts nodig om de botten op de juist plek te houden. Je kunt dit enigszins vergelijken met een tent met stokken en scheerlijnen. De stokken zorgen voor de stabiliteit en stevigheid en de scheerlijnen houden het op de juiste plek. Met de stokken op de juist plek heb je automatisch een sterke constructie. Zou je een van de stokken vervormen dan verzwakt de constructie direct en dreigt instortingsgevaar.

Wat betekent dit voor de training van rompstabiliteit? Wil je een stabielere romp dan zul je ook moeten werken aan de coördinatie en het lichaamsgevoel. Je zult moeten leren bewegen in de juiste bewegingsketens met de wervelkolom in de juist curves. Staan de botten goed boven elkaar, dan is er maar weinig spierkracht nodig om stabiliteit te garanderen.

Een mogelijke verklaring voor het geringe effect van core-stability oefeningen kan zijn dat je hierbij voornamelijk spieren traint. Het lijkt misschien wel logisch om de spieren rondom de core te gaan trainen. Er wordt vanuit gegaan dat je hiermee ook  automatisch de romp stabieler maakt. Gezien de uitkomsten van de onderzoeken hiernaar is dat niet het geval.

Hangen of staan

Hoe kun je effectief beginnen met je core-stability trainen? Je zou kunnen beginnen om recht te gaan zitten met je benen en je schouders ontspannen. Ook kun je ervoor zorgen dat je tijdens het staan en lopen heupen en schouders in 1 lijn houdt. Daarbij je schouders ontspannen!
Op deze manier zet je de botten en gewrichten i de juiste stand. Als dat je lukt hebt je direct je core-stability verbeterd zonder 1 oefening te doen!

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 3 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.