pijn in je nek na computerwerk? Pak een pak papier!

Heb jij aan het einde van een drukke werkdag ook wel eens een pijnlijk stijf gevoel in je nek, schouders, armen of handen? Veel mensen zitten achter de computer met overmatig aangespannen nek- en schouderspieren waardoor na een lange werkdag klachten kunnen ontstaan. Als je dan meerdere drukke werkdagen achter elkaar hebt kan het zijn dat je je nek- en schouderspieren helemaal niet meer kunt ontspannen. Met als gevolg RSI-klachten, nekpijn, hoofdpijn en/of schouderklachten. Zolang je je lichaam op een natuurlijke manier gebruikt is de kans op klachten minimaal. Als je het voor elkaar krijgt om je schouder- en nekspieren ontspannen te houden krijg je dus ook geen nek- of schouderklachten. Ook niet na één of meerdere hele drukke stressvolle werkdagen achter de computer.

Overmatige spierspanning

De hoogte van je beeldscherm kan van grote invloed zijn op het aan en ontspannen van je nek- en schouderspieren. Mensen zijn geneigd om altijd min of meer ‘achter hun ogen aan te gaan’. Staat het beeldscherm te laag ingesteld dan zie je die persoon meestal helemaal in elkaar gevouwen op het bureau leunen om zijn gezicht voor het scherm te manoeuvreren. Het gevolg hiervan is dat het hoofd helemaal voor de romp komt te hangen met de bovenrug gebogen en de nek overstrekt. Hierdoor worden de nek- en schouderspieren overmatig aangespannen. Staat het beeldscherm niet recht voor je dan komt er ook nog een zijwaartse kromming in de nek. Waardoor één kant nog harder gaat aanspannen en de kans op klachten nog groter wordt.

Zet je beeldscherm recht voor je

Als je rechtop in je stoel zit met je schouders ontspannen en je gezicht recht naar voren dan moet je meteen recht in je scherm kunnen kijken. Dus zonder dat je met je ogen nog naar boven of naar beneden moet kijken. Omdat de kans groot is dat je je vanaf het eerste moment door je ogen laat leiden is het aan te raden om eerst met je ogen dicht recht te gaan zitten. Als je dan je ogen opent moet je scherm dus op de hoogte komen waar je dan kijkt.

Pak papier

Bij de meeste mensen staat het scherm veel te laag ingesteld dus schrik niet als je een flinke verhoging nodig blijkt te hebben. Een paar pakken papier, telefoonboeken of oude studieboeken doen vaak prima dienst.

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − zeven =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.