Kan de Upright Go je RSI-klachten oplossen?

De Upright Go is een apparaatje dat je tussen je schouderbladen kunt bevestigen en kunt verbinden met een app op je telefoon. Het apparaatje geeft je feedback of je rechtop zit of krom naar voren hangt. De feedback komt middels een trilling die het apparaatje geeft. De makers claimen dat je door dit te gebruiken een gezondere rug en nek krijgt. En dat je er relaxeter, zelfverzekerder, productiever en aantrekkelijker van wordt.

Wij zijn in eerste instantie vooral geïnteresseerd in de gezondheidsvoordelen met betrekking tot de rug en nek.  We hebben geen wetenschappelijke literatuur kunnen vinden die de gezondheidsclaim ondersteunt maar misschien kunnen we met een beetje logisch nadenken een heel eind komen. We hebben de Upright Go ook al echt in actie gezien dus we kunnen er wel iets over zeggen.

Je kunt het apparaatje in de training modus of in de tracking modus zetten. In de training modus krijg je heel duidelijk en direct feedback wanneer je met je bovenrug of nek krom naar voren gaat hangen. Het apparaatje gaat dan trillen en je kunt het zien op je telefoon. Dit werkt echt goed. Je krijgt ook meteen de neiging om weer rechtop te gaan zitten. In de tracking modus wordt alleen bijgehouden hoe lang je recht of krom zit. Je krijgt dan geen trillingen.

Maar gaat dit apparaat je van je nek-, schouder-, rugklachten afhelpen? Om antwoord op die vraag te krijgen zal je eerst moeten weten wat de oorzaak is van de klachten. Er kunnen vele oorzaken zijn maar veel werk gerelateerde fysieke klachten hebben te maken met de manier waarop je beweegt.  Het langdurig krom zitten, waar de Upright Go tegen gemaakt is, kan zeker van invloed zijn. Als je rug krom staat en je zit met je schouders en hoofd naar voren dan ontstaat er een verhoogde spanning op de nek- en schouderspieren Dit zou op den duur klachten kunnen veroorzaken.
(Lees ook: The influence of different sitting postures on head/neck posture and muscle activity van P. O’Sullivan uit 2009) 

Er is alleen een aspect waar de Upright Go geen feedback op geeft en dat is de manier waarop je rechtop gaat zitten. Dat is wel van essentieel belang als je klachten wilt voorkomen. Zit je bijvoorbeeld met je bekken achterover gekanteld en je onderrug krom dan kan dat de oorzaak zijn dat je bovenrug krom staat. Je zal dit dan ook eerst moeten corrigeren! Begin je in plaats daarvan met je bovenrug en je schouders naar achter te trekken dan krijg je juist meer spanning op je nek-, en schouderspieren. Met als gevolg niet minder maar meer klachten. Terwijl het apparaat aangeeft dat je het goed doet en aanmoedigt om vooral zo door te gaan.
Echter als je op de juiste manier rechtop gaat zitten dan lijkt het er op dat de Upright Go best kan helpen om je wat extra externe feedback te geven. Dan is het alleen nog oppassen dat je niet te veel gaat strekken, of scheef hangt naar links of rechts. Want dat geeft hij niet aan. Het gaat echt alleen om het inzakken.
Wil je het gaan uitproberen? Laat ons dan even weten wat jij ervan vindt! En wil je eerst leren hoe je op de juiste manier rechtop gaat zitten?  Kom dan even bij ons langs. Dat kunnen wij je precies uitleggen.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − drie =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.