Een ‘goede houding’ kan klachten veroorzaken

Bij RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten wordt nogal eens gezegd dat je moet ‘zorgen dat je een goede houding hebt’. Vervolgens wordt geadviseerd om je ‘borst naar voren te duwen en je schouders naar achter te trekken’. Natuurlijk goed bedoeld, maar er bestaat een aanzienlijk risico dat dit advies de klachten alleen maar verergert.

De natuurlijke vorm van de wervelkolom

Iemand die op een natuurlijke manier beweegt, heeft over het algemeen een licht holle onderrug, een lichte bolle bovenrug en een licht holle nek. Bij verschillende bewegingen kan de rug verschillende vormen aannemen. Maar de rug komt steeds weer terug in de natuurlijke krommingen. Bij het zitten en staan blijven de schouders ontspannen.

Een persoon die zijn borst naar voren duwt en zijn schouders naar achteren trekt, verliest de natuurlijke vorm van zijn boven- en onderrug. Bovendien zet hij zijn schouders op spanning. Rondom de schoudergordel kunnen hierdoor bloedvaten en zenuwen worden afgekneld. Deze afknelling kan tintelingen, krachtverlies en koude handen veroorzaken. Ook worden spiergroepen in de schouders en armen constant aangespannen, waardoor RSI-klachten kunnen ontstaan.

Je kunt klachten vaak oplossen door op een natuurlijke manier te bewegen.

Dit is veel ingewikkelder dan ‘je borstbeen naar voren duwen en je schouders naar achteren trekken’. Om dit goed te leren, hebben de meeste mensen dan ook de hulp nodig van een specialist.
Maar je kunt zelf alvast op een eenvoudige manier beginnen door te checken of je schouders ontspannen zijn. En dus niet naar achter getrokken! Laat je schouders gewoon hangen.

Als je meer informatie wilt over het ontstaan van klachten en afbeeldingen wilt zien van natuurlijk of onnatuurlijk bewegen, klik dan hier.

This entry was posted in Algemeen and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × twee =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.