Beeldschermwerkers: luister niet naar je gevoel!

Beeldschermwerkers met langdurige (chronische) pijn in rug, nek, schouders, armen en handen zijn vaak geneigd om de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Dat is ook logisch. Pijn is erg vervelend en vreet energie.

In tegenstelling tot wat je gevoel aangeeft kan het vermijden van de pijn er op de lange termijn voor zorgen dat je de klachten juist in stand houdt. We zullen hiervan een voorbeeld geven: mensen met klachten in de schouders en armen zijn geneigd om hun armen dicht bij het lichaam te houden en de schouders op te trekken. Dit zorgt ervoor dat de onderarmen en de schouders overmatig worden aangespannen. Aan de andere kant zorgt het aanspannen ervoor dat de pijn enigszins wordt gedempt, waardoor dat tijdelijk prettiger voelt dan wanneer het lichaam ontspant.

Als je jarenlang blijft bewegen op een ‘pijn ontwijkende manier’, dan zullen de spieren, bloedvaten en zenuwen in het lichaam zich gaan aanpassen aan die manier van bewegen. Sommige spieren worden te kort, andere te zwak. Bepaalde bloedvaten kunnen gaan afknellen en zenuwbanen geven niet meer de pijnprikkels door die ze door moeten geven. Door op deze manier te blijven bewegen zullen de klachten nooit overgaan, want het lichaam krijgt geen kans om goed te herstellen.

Als je tijdens het (computer)werk eenmaal klachten hebt opgebouwd, is het van belang om goed te ontspannen en indien mogelijk veel te bewegen. Als het ontspannen pijn doet of tintelingen veroorzaakt, blijf dan ontspannen en realiseer je dat die pijn en tintelingen een positief gevolg zijn van het ontspannen. Het opnieuw verkrampen leidt ertoe dat de klachten terugkomen.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − tien =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.