Werkplek inrichten? Begin bij je lijf

Pijn in nek, schouders, armen of handen tijdens en na het werk. Wie heeft er niet wel eens last van? Vrijwel iedereen kent het wel. Bij sommige mensen wordt het zelfs zo erg dat het werk er onder lijdt. Dat is vaak het moment dat er gezocht gaat worden naar een oplossing.

In veel gevallen wordt de oplossing in eerste instantie gezocht in aanpassingen van de werkplek. Het bureau wordt verzet, de stoel wordt opnieuw ingesteld, de monitor wordt hoger gezet en soms wordt er een nieuw toetsenbord besteld. Helaas komt het maar al te vaak voor dat dit maar weinig effect heeft op de klachten. In sommige gevallen worden de klachten zelfs alleen maar erger.

De reden hiervoor is vrij eenvoudig. De oorzaak van de klachten zit niet in de werkplek instellingen maar in de manier waarop de werkplek gebruikt wordt. Vaak is men zich hiervan niet bewust. Een voorbeeld: iemand zit werken aan een iets te hoog ingesteld bureau. Zijn bovenrug staat iets gebogen en hij leunt op het bureau. Als gevolg van de gebogen bovenrug ontstaat er overmatige spanning op de schouders (zie afbeelding). Als oplossing word gekozen om het te hoge bureau iets lager te zetten. Omdat deze persoon gewend is om de bovenrug gebogen te houden en op het bureau te leunen zal hij nu nog meer naar voren gaan buigen en het probleem alleen maar versterken. De werkplek staat nu dus goed ingesteld maar het probleem is niet verholpen.
krom zitten
Gebogen wervelkolom waardoor de nekspieren overmatig worden aangespannen

Wat zou dan wel een oplossing zijn? Stap 1 zou moeten zijn dat deze persoon leert om de bovenrug in de natuurlijke kromming te houden met de schouders ontspannen. Vervolgens moet hij leren om zijn armbewegingen vanuit de bovenarmen (het schoudergewricht) aan te sturen. Dus typen en muizen zonder daarbij op het bureau te leunen. Bijkomend voordeel van deze methode is dat hij dan waarschijnlijk zelf wel ontdekt dat het bureau te hoog staat ingesteld. Het is namelijk praktisch niet vol te houden om vanuit de bovenarmen te werken aan een te hoog ingesteld bureau.

Vanuit de insteek – eerst goed bewegen en dan de werkplek daar op aanpassen – kan dan ook de rest van de werkomgeving op de juiste manier worden ingesteld.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.