Hoe vind je een betaalbare ergonomische bureaustoel?

Om klachten te voorkomen is het van belang dat je goed achter je bureau kunt zitten. Een bureaustoel is bedoeld om je hierbij te ondersteunen. De zoektocht naar een goede bureaustoel is echter vaak lastig. De meeste mensen denken dat het goed is als een bureaustoel zo veel mogelijk instelmogelijkheden heeft. En stoelenverkopers willen je maar wat graag laten geloven dat het waar is. Met als gevolg dat je een hele dure stoel koopt met oneindig veel instelmogelijkheden. Waarbij het vinden van de juiste instelling zoeken is naar een speld in een hooiberg. Het gevolg hiervan is dat de stoel niet wordt ingesteld of helemaal verkeerd. Het gevolg daarvan is dat je verkeerd zit wat weer tot gevolg kan hebben dat je lichamelijke klachten krijgt. Denk hierbij aan rugklachten, pijn in je nek, schouders en armen.

Behalve de vele instelmogelijkheden hebben veel bureaustoelen nog een probleem waardoor het moeilijk is om de juiste instelling te vinden. Vrijwel alle bureaustoelen hebben een rugleuning die krom is en naar achter wegloopt. Het gevolg hiervan is dat de rug niet of onvoldoende wordt ondersteund in de natuurlijke curven.

Als je met je wervelkolom in de natuurlijke curven beweegt dan wordt dit in de volksmond ook wel een rechte rug genoemd. Onderstaand zie je een afbeelding van een persoon die zit en staat met een rechte rug. Daarnaast staat een afbeelding van onnatuurlijke curven met een sterretje op de plek waar het meest waarschijnlijk klachten ontstaan. De meeste bureaustoelen ondersteunen de natuurlijke curven niet of onvoldoende.Het gevolg van onnatuurlijk curven in de wervelkolom kan zijn dat er een overbelasting ontstaat in bepaalde spiergroepen wat klachten tot gevolg kan hebben.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van bureaustoelen met een rugleuning die naar achteren wegloopt. De vorm van de rugleuning is ondanks de vele instelmogelijkheden niet aan te passen. Om aan te geven dat de prijs niets zegt over de kwaliteit hebben we de prijs er even bij gezet.


Prijs € 641,30                                                   Prijs € 416,24

Prijs € 226,-

Maar hoe kies je nu wel een goede bureaustoel? Om een goede bureaustoel te kunnen kiezen is het allereerst van belang dat je weet waar deze aan moet voldoen. Kort samengevat zijn er eigenlijk drie punten die echt belangrijk zijn om te weten.

  1. Je voeten moeten plat op de grond kunnen staan en de benen moeten kunnen ontspannen.
  2. Je moet rechtop kunnen zitten met je wervelkolom in de natuurlijke curven.
  3. Je armen moeten vrij kunnen bewegen vanuit de bovenarmen met de schouders ontspannen.

Deze punten bepalen meteen aan welke voorwaarden een bureaustoel moet voldoen.

  1. De zithoogte moet voldoende instelbaar zijn
  2. De rugleuning moet de rug in de natuurlijke curven ondersteunen. De praktijk wijst uit dat voor veruit de meeste mensen een rugleuning dan recht moet zijn
  3. De armleuningen moeten niet in de weg zitten tijdens het bewegen van de armen bij bijvoorbeeld typen en muizen. Dus voldoende laag instelbaar of moeten verwijderd kunnen worden.

Onderstaand zie je een voorbeeld van een stoel met een vrijwel rechte rugleuning en de juiste instelmogelijkheden. Dit is de Volmar van Ikea (zonder armleuningen)

De rugleuning van deze stoel is vrijwel recht en is in hoogte verstelbaar. De rugleuning is tevens kantelbaar en goed vast te zetten. De zithoogte en zitdiepte zijn goed instelbaar. Je kunt hem aanschaffen met of zonder armleuningen. Het voordeel hiervan is dat je ook niet voor de armleuningen betaalt als je deze niet nodig hebt.

Er zijn meer bureaustoelen met een goede rugleuning maar ze zijn er niet veel.
Als jij er nog eentje weet geef het dan even aan ons door! Wij krijgen regelmatig vragen van cliënten die op zoek zijn naar een goede stoel.

Alvast bedankt!

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − vier =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.