Hoe een beenlengteverschil pijn in je schouder kan veroorzaken

Pijn in je schouder die maar niet overgaat. Dit kan heel erg vervelend zijn. Veel mensen hebben last van dit soort klachten. Vaak gaat het na een beetje ontspannen wel weer over maar het komt ook regelmatig voor dat de klachten zo heftig worden dat het werk er onder lijdt

Meestal worden deze klachten in stand gehouden door de manier waarop je beweegt. Normaal gesproken zijn de schouders bij bijna alle dagelijkse bewegingen ontspannen. Soms spannen de schouders even aan om vervolgens weer te ontspannen maar daar krijg je geen klachten van. Pas als de schouders langdurig aangespannen blijven ontstaan er problemen. Daar zijn de schouders namelijk niet voor gemaakt. De spieren raken dan overspannen en gaan pijn doen. Als dit lang duurt wordt ook het ontspannen van de spieren pijnlijk. Als reactie hierop zul je de schouders dan ook helemaal niet meer ontspannen en zit je in een vicieuze cirkel.

Soms lukt het bij het zitten wel om de schouder te ontspannen maar bij het staan en lopen komt er telkens weer spanning op te staan. Hierdoor lukt het niet om de vicieuze cirkel te doorbreken.

Dit kan komen door een beenlengteverschil. Als één been korter is heeft dit tot gevolg dat het bekken scheef komt te staan. Omdat het bekken de fundering vormt voor de wervelkolom komt ook de wervelkolom scheef te staan. Hierdoor ontstaat er een zijwaartse kromming in de onderrug die in de bovenrug en/of nek weer gecompenseerd wordt om er voor te zorgen dat het hoofd uiteindelijk weer recht komt te staan. Als gevolg van deze onnatuurlijke krommingen in de wervelkolom kan er een asymmetrie in de schouders ontstaan. Hierdoor lukt het dan niet meer om een of beide schouders volledig te ontspannen. Vooral als je al klachten hebt kan dit er voor zorgen dat deze niet geheel meer verdwijnen.

Het beenlengteverschil hoeft niet zo groot te zijn om een asymmetrie in de schouders te geven. Een paar millimeter is al genoeg. Omdat er zo veel mensen zijn die dit hebben wordt dit door artsen en specialisten vaak niet eens als beenlengteverschil erkend maar je kunt er wel degelijk last van hebben.

Een klein zooltje in de schoen van het korte been kan helpen. Als het beenlengteverschil niet al te groot is kan het een groot verschil maken als je een dun zooltje in de schoen legt. Het is wel belangrijk dat je goed door een specialist laat checken of dit inderdaad van invloed is op de stand van de aangedane schouder. Het gevaar bestaat dat je gaat overcompenseren of onbewust helemaal verkeerd gaat bewegen. Hierdoor kunnen de klachten alleen maar erger worden.

Heb je klachten en wil je weten of dit misschien iets met je beenlengteverschil te maken heeft? En hoe je er van af kunt komen? Kom dan gerust eens langs om dit gratis te laten checken.

This entry was posted in Algemeen and tagged . Bookmark the permalink.

2 Reacties op Hoe een beenlengteverschil pijn in je schouder kan veroorzaken

 1. Kiki Wals schreef:

  Ik wist niet dat zelfs een klein beenlengteverschil een asymmetrie in de schouders kan geven! Mijn man heeft een constant pijn in zijn schouders, en we hebben geen idee wat de oorzaak is. Ik zal ervoor zorgen dat hij naar de fysiotherapeut gaat om de oorzaak te bepalen, en ik hoop dat het niet het beenlengteverschil is!

  • casper schreef:

   Beste Kiki,

   Succes ermee. Als het een beenlengteverschil zou zijn, en er niet te veel verschil is, is dat relatief makkelijk op te lossen met een zooltje in de schoen. Als je daarbij ook nog kijkt naar de stand van de wervelkolom, tov het bekken en de benen komt de oorzaak hopelijk wel aan het licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 11 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.