RSI-behandeling in Utrecht


 

RSI-behandeling gericht op verbeteren van bewegingsgedrag

RSI-klachten worden vaak veroorzaakt door ‘een verkeerde manier van bewegen’. De behandeling van Interfysiek is daarom gericht op het verbeteren van het bewegingsgedrag.

Iedereen kan zich voorstellen dat het zwaar tillen met een gebogen rug ‘verkeerd’ is en dat je hier klachten van krijgt. Hetzelfde principe geldt voor RSI, schouderklachten of klachten in je pols. Als je bepaalde bewegingen ‘verkeerd’ maakt en deze veel herhaalt dan is de kans groot dat je hier klachten van krijgt. Dit verkeerd bewegen gebeurt vaak onbewust en door de herhaling wordt het een automatisme en kunnen RSI, nek- of schouderklachten ontstaan.

Onze aanpak is erop gericht om dit ‘verkeerde’ bewegen af te leren. Je leert je gewrichten en spieren op een natuurlijke manier belasten waardoor de aangedane spieren weer kunnen herstellen. Hieronder vind je meer uitleg over onze visie en RSI-behandeling:



Heb je vragen? Bel ons gerust op 030-7070366 of vul het kennismakingsformulier in.



 

RSI veroorzaakt door repeterende bewegingen, of toch niet?

 

Er wordt vaak gezegd dat RSI wordt veroorzaakt door repeterende bewegingen. Maar bijna alle bewegingen die we maken zijn repeterend: lopen, praten, ademhalen, fietsen of knipperen met je ogen. Het is niet zozeer de herhaling van een beweging die klachten veroorzaakt. Maar de  manier waarop een beweging wordt uitgevoerd.

Uiteraard heeft het herhalen van een bepaalde beweging wel degelijk invloed , maar de pijnklachten worden veroorzaakt door het telkens weer op een verkeerde manier op spanning zetten van bepaalde spiergroepen, pezen of de aanhechtingen hiervan (bijvoorbeeld bij een tenniselleboog of golfelleboog).


 

Mensen die een behandeling bij Interfysiek volgen hebben vaak onderstaande klachten:

  • pijn in mijn (boven)rug en nek
  • pijn mijn schouder en bovenarm
  • pijn in mijn elleboog en onderarm
  • pijn in mijn pols, hand en vingers
  • koude handen
  • tintelingen of uitstraling in mijn armen en handen
  • of een combinatie ervan

Ook de diagnoses slijmbeursontsteking, tenniselleboog, golfelleboog, carpale-tunnelsyndroom en peesontsteking vallen onder de noemer RSI-klachten/CANS.


 

RSI is een verstoring van een bewegingsketen

Bij mensen met RSI of CANS-klachten is vaak te zien dat ze bepaalde spiergroepen niet meer gebruiken in de functie waarvoor ze zijn gemaakt. Dat kan zijn: teveel spierspanning, te weinig spierspanning of verkeerde spierspanning. Dit gebeurt vaak onbewust.

Bewegingen in je lichaam vinden plaats in gewrichten en komen tot stand door het aanspannen van spieren. Deze spieren worden aangestuurd door het zenuwstelsel. Het aanspannen van deze spieren dient in de juiste volgorde en combinatie te gebeuren waardoor er een natuurlijke bewegingsketen ontstaat. Hierin beïnvloedt het ene gewricht op een natuurlijke manier het andere.

En zo geldt dit ook voor  de spieren. Bij een verstoring of onderbreking in deze bewegingsketen zullen bepaalde spieren en gewrichten meer, minder of anders moeten gaan werken. Nu beïnvloedt het ene gewricht op een onnatuurlijke manier het andere.

Een spier die minder aanspant dwingt andere spieren om meer aan te spannen. Als je dit patroon steeds herhaald (ook dit gebeurt onbewust) versterkt dit patroon zich. En uiteindelijk wordt dit geautomatiseerd in het zenuwstelsel.


 

Als dit bewegingspatroon eenmaal is geautomatiseerd maakt het niet meer uit of je afwisselt of onderbrekingen inlast in je werkzaamheden. Oefeningen op de werkplek zoals zwaaien met je armen of koffie halen gaan dan in hetzelfde bewegingspatroon. Hierdoor blijf je dezelfde spiergroepen aanspannen. Het aantal ‘missers’ dat je maakt in het verkeerde patroon is natuurlijk lager als je koffie haalt dan achter de PC, waardoor je de aangedane spieren minder provoceert, maar ze worden nog steeds verkeerd aangespannen. In dat geval helpen oefeningen niet meer en gaan de klachten niet over.


“Ik weet nu hoe ik mijn bewegingen moet sturen bij het werk aan de computer.  Mijn ervaring is dat het klopt. En als ik soms toch ergens een klacht voel, kan ik nagaan wat ik verkeerd heb gedaan en kan ik dat corrigeren”

– Wim Borst


 

 

De behandeling van RSI-klachten bij Interfysiek

 

Voorbeeld: Er komt iemand met klachten in de rechterschouder en onderarm. Tijdens de behandeling zoeken we dan uit waar de verstoring of onderbreking in de bewegingsketens zit. Dit kan in de arm zelf zijn, maar ook in de wervelkolom of zelfs de benen. In dit voorbeeld blijkt dat de wervelkolom niet in de natuurlijke krommingen staat en een scoliose bevat (onnatuurlijke zijwaartse kromming). De rechterschouder komt in dit geval hoger te staan dan de linker en iets naar voren. De schoudergordel kan hierdoor niet meer goed rusten op de ribbenkast.

Het gevolg is dat alle spieren rondom de rechterschouder nu moeten aanspannen om de schouder te stabiliseren. Als je even zo zit is dat natuurlijk niet erg, maar als je last hebt van je schouder is de kans groot dat je altijd scheef zit. Ben je benieuwd of dit ook voor jou geldt? We kijken er graag eens naar in een vrijblijvende kennismaking.

De schouder is pijnlijk maar de oorzaak zat dus in een onnatuurlijke stand van de wervelkolom. Om zijn klachten op te lossen zal deze persoon eerst moeten leren om zijn wervelkolom weer in een natuurlijk stand te krijgen. Zowel zittend op de werkplek, lopend in het bos of wachtend op de trein. Net zolang tot hij dit heeft geautomatiseerd. In de behandeling is het eerste deel van de bewegingsketen nu weer kloppend gemaakt.


 

RSI oplossen door bewegingen te herhalen

Door de juiste bewegingen steeds te herhalen versterk je deze bewegingen. In de behandeling ligt de nadruk dan ook op het versterken van de juiste bewegingsketens. Door dit lang genoeg vol te houden worden deze bewegingen uiteindelijk geautomatiseerd.

De hoge spanning in de onderarmspieren van de persoon uit bovenstaande voorbeeld  is duidelijk te herleiden. Dit komt omdat hij zijn bovenarmspieren te weinig inzet (zoals eerder gezegd; te weinig spanning in één spiergroep dwingt andere spiergroepen om harder te werken) en zijn pols teveel buigt. De oorsprong hiervan ligt weer in de verkeerde stand van de wervelkolom en de schouder waardoor de omliggende spieren niet goed aangesproken kunnen worden. Dit compenseert hij in zijn elleboog en pols waardoor de onderarmspieren overbelast raken.

De juiste bewegingsketen aanleren en toepassen in zoveel mogelijk situaties. Een goede methode om dit ‘nieuwe’ patroon te versterken en uiteindelijk te automatiseren is door het patroon zoveel en zo vaak mogelijk toe te passen in dagelijkse situaties. Zoals bij typen en muizen, tijdens het lezen van de krant of het snoeien in de tuin, etc.


 

Er zijn veel elementen die invloed hebben op RSI en de behandeling hiervan. Zoals de inrichting van je werkplek, ergonomische hulpmiddelen, stress, sport en beweging etc. Tijdens de behandeling wordt bij al deze elementen gekeken of en wat voor invloed zij hebben op je bewegingsgedrag en daarmee op het oplossen van je klachten.


 

Heb je RSI-, nek- of schouderklachten en wil je weten of Interfysiek iets voor je kan doen?

Klik dan hier voor een vrijblijvende kennismakingsles of bel 030-7070366