RSI kost werkgevers nog steeds erg veel geld – wat kunnen zij daaraan doen?

De afgelopen jaren zijn wij bij een groot aantal verschillende bedrijven op de werkvloer geweest om mensen met RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten te helpen. Meestal komen we bij een of twee personen die bij ons de cursus Pijnvrij Bewegen volgen op de werkplek kijken. Of we zijn er voor een preventieproject voor meerdere werknemers. Omdat er tegenwoordig bijna overal open kantoorruimtes zijn, krijgen we ook altijd de kans om te zien hoe de overige werknemers zitten te werken en hoe de werkplekken staan ingesteld. Het is dan niet moeilijk om te zien dat er de komende jaren nog heel wat beeldschermwerkers RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten gaan krijgen. Hieronder zullen we uitleggen hoe dat kan.

De belangrijkste aspecten die ons opvallen in de kantoortuinen

  • De werknemers zitten of krom voorovergebogen of ze zitten onderuitgezakt. Zelden zien we iemand rechtop zitten met zijn schouders ontspannen.
  • De bureaustoelen staan niet goed ingesteld waardoor het erg lastig is om recht te zitten.
  • De bureaus staan bijna altijd te hoog en de beeldschermen te laag.
  • Er is weinig variatie in het bewegingsgedrag.

Door het krom zitten ontstaat een overbodige spierspanning op de nek- en schouderspieren. De armen zullen over het algemeen op de tafel rusten waardoor de ellebogen en polsen overmatig moeten scharnieren en er een onnatuurlijke bewegingsketen in de armen ontstaat. Het gevolg hiervan is een verminderde doorbloeding en mogelijke overbelasting van de onderarmspieren. Een kantoortuin waar iedereen op die manier beweegt, ziet er voor ons uit als een kweekvijver voor RSI-klachten.

Beeldschermwerkers kunnen het risico op klachten fors verminderen door op de juiste manier te bewegen. Dit betekent bewegen met de wervelkolom in de natuurlijke curves en daarbij de schouders ontspannen. De werkplek moet dan zo ingesteld worden dat deze het juiste bewegingsgedrag ondersteunt.

Een mens is er niet voor gemaakt om de hele dag opgevouwen achter een bureau te zitten. Variatie in bewegen draagt bij aan het voorkomen van fysieke klachten. Veel mensen nemen wel pauze, maar zorgen niet voor voldoende variatie. Dat kan tot gevolg hebben dat spierspanning die tot klachten leidt, niet afneemt. Als je bijvoorbeeld je schouders te veel aanspant achter de pc of laptop en je houdt ze ook gespannen als je koffie gaat halen, dan krijgen je schouders eigenlijk geen rust.

RSI kost de samenleving jaarlijks zo’n 2 miljard euro, zo blijkt uit onderzoek van TNO in 2006. Deze kosten zullen niet minder worden als er op de werkvloer niets verandert. Door aandacht voor dit probleem van zowel de werkgever als de werknemer zijn de kosten naar beneden te brengen. Interfysiek heeft al vele bedrijven hierbij kunnen helpen. Om te zorgen dat dit artikel niet al te lang wordt, verwijs ik voor informatie en tips over hoe je het bewegingsgedrag en de werkomgeving kunt aanpassen naar eerder door ons geschreven artikelen:

Oefeningen om je houding te verbeteren

Zitten op wisselende werkplekken

Een goede houding kan RSI-klachten veroorzaken

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + twintig =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.