Nieuwsbrief Interfysiek
 

Mogelijk blokkeert uw email programma afbeeldingen klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken.
               Artikel 7 juni 2007

Bezoek onze website
www.interfsyiek.nl

Of mail ons op
info@interfysiek.nl



Interfysiek schrijft regelmatig artikelen over pijnvrij bewegen. Het onderwerp van dit artikel:

 

 

Is sporten goed als je RSI klachten hebt?

 

 

Mensen met RSI klachten vragen zich vaak af of hun klachten door sporten over kunnen gaan. Een veel gegeven advies is om te gaan fitnessen of zwemmen. Als dit advies wordt opgevolgd geeft dat niet altijd het gewenste effect. Soms blijven de klachten of nemen zelfs toe. Hoe kan dat? Sporten is toch goed?!

 

RSI klachten kunnen ontstaan doordat de spieren en de botten niet op de juiste manier samenwerken. Dit betekent o.a. dat bepaalde spieren in het lichaam overmatig aanspannen terwijl andere spieren te weinig doen. Omdat de manier waarop je de spieren gebruikt is geautomatiseerd, maakt het niet zo veel meer uit of je aan het sporten bent of achter de computer zit. Je blijft de spieren op een ‘verkeerde’ manier gebruiken waardoor je de klachten in stand houdt.

 

Als een (sport)beweging op de ‘juiste’ manier uitgevoerd wordt kun je klachten oplossen. Bij sommige mensen met RSI klachten verdwijnen de klachten wel zodra zij gaan sporten. Hoe kan dat? Het antwoord is simpel. Zeer waarschijnlijk bewegen zij tijdens het sporten op de ‘juiste’ manier waardoor zij de ‘juiste’ spieren op de ‘juiste’ manier laten samenwerken. Dit gebeurt vaak bij mensen die op jongere leeftijd fanatiek aan sport hebben gedaan. Zij hebben de vereiste sporttechniek zodanig ingetraind dat zij de beweging automatisch goed uitvoeren. Tijdens dagelijkse bewegingen bewegen zij dan op zo’n manier dat er klachten ontstaan maar kunnen die klachten d.m.v. sport weg krijgen. De kans is natuurlijk groot dat deze weer terugkeren zodra er een tijdje niet gesport wordt.

 

Als je klachten hebt en je wilt gaan sporten is het aan te bevelen om eerst eens goed te laten kijken naar je bewegingsgedrag. Zo kun je voorkomen dat je de klachten onbedoeld erger maakt. Omdat er tijdens het sporten vaak grotere krachten op het lichaam komen dan tijdens het dagelijks leven kan een verkeerde beweging tijdens het sporten nog sneller tot klachten leiden. Als je eerst leert om ‘goed’ te bewegen kun je met het sporten je lichaam sterker maken zodat dit bijdraagt tot het herstel.

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen of wil je een keer komen kennismaken dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

 

 

Wil je geen artikelen meer van ons ontvangen stuur ons dan even een e-mail met als onderwerp: afmelden artikelen. Dan verwijderen we je uit de lijst.